De hele stad moet rond oud en nieuw als risicogebied worden aangewezen. Dat wil de Haagse VVD. De politie kan dan veel vaker preventief fouilleren en illegaal vuurwerk opsporen.
Na twee bijzondere jaarwisselingen door corona lijkt het nu weer een ‘ouderwets’ oud en nieuw te kunnen worden. Vuurstapels, vuurwerk en feestjes. Dit jaar moet het allemaal weer kunnen.
Maar de aanpak van overlast mag wel wat steviger, vindt VVD-fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg. Ze wil de politie meer mogelijkheden geven om illegaal vuurwerk af te pakken. Daarom wil ze dat heel Den Haag door burgemeester Jan van Zanen wordt aangewezen als risicogebied. ,,In zo’n gebied kan de politie preventief fouilleren op illegaal vuurwerk. Dan zijn we daar figuurlijk tegen gewapend.”
olgens Van Basten Batenburg is dat nodig omdat het illegale vuurwerk nauwelijks tegen te houden is. ,,Het wordt steeds erger, als je kijkt naar de hoeveelheid illegaal vuurwerk die in beslag wordt genomen. 205.000 kilo in 2021. Vóór corona was dat 61.000. Dat is een gigantische toename.”
Hoelang van tevoren dat zogeheten veiligheidsrisicogebied van kracht zou moeten zijn, zou nog bekeken moeten worden. ,,Ik hoorde dit weekend de eerste knallen, maar je zou al snel kunnen denken aan een aantal dagen voor de jaarwisseling zelf. Het is een zwaar middel, maar de dagen tussen kerst en oud en nieuw is het het ergst.”
Maximale straffen
Daarnaast wil de VVD-fractievoorzitter een inleverpunt voor vuurwerk en dat het Openbaar Ministerie de maximale straffen eist als het toch misgaat met vuurwerk. Tegen verdachten die bijvoorbeeld gewelddadig zijn tegen hulpverleners kan een twee keer zo hoge straf geëist worden. Van Basten Batenburg wil dat burgemeester Jan van Zanen erop aandringt bij het OM dat dat ook daadwerkelijk gebeurt.
Als het aan de Partij voor de Dieren ligt, gaat Den Haag nog een stap verder. Fractievoorzitter Robert Barker pleit namelijk voor een volledig vuurwerkverbod in Den Haag. Landelijk is daar in elk geval dit jaar nog geen sprake van, maar verschillende gemeenten hebben wel een lokaal verbod opgetuigd.
,,Het is slecht voor dier, natuur en milieu, zorgt voor veel schadelijke stoffen die de ruimte in geslingerd worden: lood, fijnstof, stikstof. Daarnaast wordt er met vuurwerk heel veel schade toegebracht aan eigendommen van de gemeente, het opblazen van bushokjes en ook bij particulieren.”
Barker wijst verder ook op de gewonden die er elk jaar vallen door vuurwerk en de hulpdiensten die honderden keren moeten uitrukken. Bovendien zou het voor de politie makkelijker worden om te handhaven als agenten niet hoeven te luisteren naar het verschil tussen legaal en illegaal vuurwerk. ,,Als alles verboden is, is het een stuk duidelijker. De overlast en de kracht van het vuurwerk wordt elk jaar groter. Illegaal vuurwerk klinkt als een beetje stout zijn, maar dat is het niet als je beseft dat het soms de kracht van een granaat heeft.”
Lastig te handhaven
Burgemeester Jan van Zanen wil nog niet aan een lokaal vuurwerkverbod. Omdat de verkoop en bezit ervan niet verboden zijn, is het lastig om het verbod te handhaven. D66-raadslid Marije Mostert wil daar nog wel wat meer uitleg over van Van Zanen. ,,Amsterdam en Rotterdam hebben wel een verbod, dan vragen wij ons af waarom dat in Den Haag niet kan. We willen een veilig oud en nieuw zonder risico’s en zijn voor een vuurwerkverbod.”
Daarnaast pleit Mostert voor een zogeheten ‘vuurwerkpatrol’: handhavers in buurten met vuurwerkoverlast, die snel op een melding af kunnen gaan.
Rachid Guernaoui van Hart voor Den Haag ziet niets in een algeheel vuurwerkverbod, maar wil wel dat er meer vuurwerkvrije gebieden komen. ,,Die zijn er nu bij bijvoorbeeld kinderboerderijen en groengebieden, maar bij verpleeg- en verzorgingshuizen nog niet. Daar kan het ook meerwaarde hebben.”