Terug naar nieuwsoverzicht

Den Haag lost belofte in: ondernemers krijgen makkelijker compensatie voor opgebroken straten

Den Haag maakt het ondernemers makkelijker om compensatie te krijgen voor de omzet die ze mislopen door de vele opgebroken straten in de stad. Het MKB is opgetogen: ,,Fantastisch dat dit gebeurt.”

Het Zeeheldenkwartier is al maanden slecht bereikbaar door alle opgebroken straten. Ook het Hofkwartier klaagt steen en been. En elders in de stad rijden automobilisten en fietsers zich geregeld vast in alle wegomleidingen en -opbrekingen.

De stad ligt open. En voor ondernemers is dat meer dan een ongemak. Hoe langer het duurt hoe lastiger het wordt om het hoofd boven water te houden: ,,Ik zit in een persoonlijke hel”, zegt de eigenaar van het Balihuisje in de Piet Heinstraat. ,,Ik verlies zo 20 tot 25 procent omzet, terwijl ik al bezig ben om niet ten onder te gaan aan de nasleep van corona.”

Na forse politieke druk biedt het stadsbestuur nu de helpende hand. Met een nieuwe compensatieregeling voor ondernemers die fors omzetverlies leiden door al die open liggende straten of ander beleid van de gemeente. Het is vooral nodig, omdat de bestaande regeling in de uitwerking zo ingewikkeld is dat bijna niemand er gebruik van maakt.

 

Vertekend beeld

Ondernemers die meer dan 1000 euro schade lijden, kunnen voortaan compensatie krijgen als het omzetverlies door de wegopbrekingen minimaal tussen de 8 en 15 procent ligt (al naar gelang de branche). Daarboven wordt alle schade vergoed. ,,De marge van een kapsalon ligt veel hoger dan de marge van een restaurant dat veel meer inkoopkosten heeft”, verklaart VVD-gemeenteraadslid en Haags ondernemer Alexander Roep de verschillende percentages.

Ook werkt de gemeente obstakels weg. Zo moeten ondernemers de winst- en verliescijfers van de laatste drie jaar overleggen om voor compensatie in aanmerking te komen. Dat zou betekenen dat ook de corona-jaren als referentie meetellen. ,,Die jaren geven een onwijs vertekend beeld. Den Haag zegt nu: ook eerdere jaren kunnen meetellen.”

Verder maken startende ondernemers als de eigenaar van het Balihuisje meer kans op een vergoeding dan voorheen. Roep: ,,Van de oude regeling weet niemand precies hoe die werkt en hoe de voorwaarden in elkaar steken. Ik ben heel blij dat we dit doen. Dat we een simpelere regeling krijgen en dat we maatwerk gaan leveren aan ondernemers.”

 

Lege huls

Ook het MKB Den Haag is ronduit opgelucht. ,,Het is fantastisch nieuws dat er straks gelden terugstromen naar het midden- en kleinbedrijf”, zegt voorzitter Pieter Scholten. ,,Haagse ondernemers hebben het heel moeilijk: eerst was er corona met de lockdowns. Daarna de de duurdere inkoop en de stijgende energieprijzen. En dan komt daar dus ook nog de onbereikbaarheid van hun winkels bij. Het is heel fijn dat de gemeente daar nu oog voor heeft.”

Raadslid Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag is ook blij dat het Haagse stadsbestuur werk heeft gemaakt van de nieuwe compensatieregeling. Hij drong er vorige week nog nadrukkelijk op aan. Wel komt hij morgen met een een voorstel naar de gemeenteraad om ambtelijke ondersteuning voor het regelen van de nadeelcompensatie te garanderen. Ook wil het raadslid afdwingen dat het beloofde maatwerk voor de ondernemers geen lege huls blijkt te zijn.

Voor voorzitter Pieter Scholten van MKB Den Haag is het zaak dat Den Haag bovendien de communicatie rond al die opgebroken straten verbetert. ,,Het Hobbemaplein krijgt een facelift. Dat gaat gevolgen hebben voor de Haagse markt. Wij vinden het belangrijk dat de werkzaamheden voorbesproken worden met de ondernemers en dat ze daar ook over kunnen meedenken.”

Deel dit op social media