Terug naar nieuwsoverzicht

Helpt een online gebiedsverbod tegen geweld van drillrappers? Haagse politici willen het wel proberen

Een online gebiedsverbod voor drillrappers? Het zou Den Haag best kunnen helpen in de strijd tegen het grove geweld van rivaliserende rapgroepen, denken Haagse partijen. In navolging van Amsterdam willen ze een proef om opruiend en gewelddadig gedrag op sociale media aan banden te leggen.

Met de innovatieve maatregel kunnen burgemeesters de verspreiders van opruiende (video)clips of dreigende teksten aanpakken. Zij moeten zich dan op straffe van een boete onthouden van uitlatingen die tot rellen of geweld kunnen leiden in de stad. Eén kanttekening: het is nog onduidelijk of zo’n online verbod juridisch standhoudt.

Maar dat maakt Hart voor Den Haag niet uit. De lokale partij wil in navolging van Amsterdam een proef met online gebiedsverboden in de hofstad. En krijgt CDA en VVD met zich mee: ,,Radicale geweldsverheerlijking vraag om radicale maatregelen”, stelt raadslid Guernaoui van Hart voor Den Haag. ,,Wij maken ons grote zorgen over het geweld rond drillrap”, zegt CDA-raadslid Kavish Partiman. ,,Alles wat we tegen deze ellende kunnen doen, moeten we doen.”

 

Doodgestoken

Het geweld tussen rivaliserende drillrapgroepen uit Delft en Den Haag kostte de afgelopen jaren al meerdere levens. Eind 2019 werd Bilal (20) doodgestoken in het Schipperskwartier, toen hij zijn neefje te hulp schoot. Dat had ruzie gekregen met leden van drillrapformatie SK6 die daar een muziekvideo opnamen.

Een klein jaar later werd de 17-jarige Myron niet ver van die plek door negen jongens achtervolgd, geslagen, getrapt en doodgestoken. Hij zou slachtoffer zijn geworden van een uit de hand gelopen vete tussen de groepen SK6 uit het Schipperskwartier en ZQ uit Delft.

Afgelopen mei ging het ook mis bij MBO Rijnland in Zoetermeer. Daar werd de 17-jarige Delftse drillrapper Jsavv door het hoofd geschoten. Hij overleefde de aanslag, Later blijkt de drillrapper al jaren achterna te worden gezeten door rivalen van de formaties SK6 en 52.

Hoewel een online gebiedsverbod voor drillrappers onontgonnen terrein, is willen de Haagse partijen niet wachten tot duidelijk is of de Amsterdamse proef succes heeft. ,,Daarvoor zijn de zorgen te groot”, meent het CDA. Ook Hart voor Den Haag wil tempo. ,,En gebruik het verbod dan ook voor jongeren die op de sociale media oproepen tot rellen”.

2500 euro boete

Als enige gemeente heeft Utrecht ervaring met de maatregel. Burgemeester Dijksma vaardigde vorig jaar als eerste zo’n online gebiedsverbod uit. Een 17-jarige die had opgeroepen tot rellen in de stad werd aangepakt. Hij diende zich op straffe van een boete van 2500 euro voortaan te onthouden van online uitlatingen die tot rellen of geweld zouden kunnen leiden. Een half jaar later trok de burgemeester het verbod in, omdat de jongen zich er keurig aan had gehouden.

Volgens Dijksma is de maatregel geen inbreuk op de vrije meningsuiting. Die vrijheid geldt binnen de grenzen van de wet en opruiende teksten horen daar niet bij, meent de burgemeester. Maar critici stellen dat een online gebiedsverbod wel degelijk ingaat tegen de wet die zegt dat niemand voorafgaand toestemming nodig heeft om een mening te uiten.

Amsterdam neemt met haar proef een juridisch geschil op de koop toe. Van de Haagse politici van rechtse huize mag ook Den Haag dat doen. ,,We moeten alles uit de kast trekken om dit wangedrag en geweld van jongeren te stoppen”, zegt VVD’er Lotte van Basten Batenburg. ,,Zeker in de drillrap heeft alles wat online gebeurt een grote invloed op wat jongeren op straat doen. Daarom zijn we er voorstander van om ook in Den Haag een proef te doen.”

Deel dit op social media