DEN HAAG De nadeelcompensatie voor ondernemers die gedupeerd zijn geraakt door de maandenlange wegopbrekingen als gevolg van werkzaamheden tramlijn 16 in Den Haag komt niet van de grond. Van de twintig aanvragen is slechts eentje na vijf maanden behandeld én afgewezen. De VVD heeft om die reden een spoeddebat aangevraagd dat direct na het reces moet plaatsvinden.
„Het minste dat je kunt verwachten is dat de gemeente zorgvuldig omgaat met ondernemers. Zij worden nu aan hun lot overgelaten”, zegt raadslid Alexander Roep, die in zijn vakantie werd opgeschrikt door een telefoontje van een ondernemer die na 3,5 maand er nog niet in was geslaagd om de aanvraag af te ronden en ernstig in de problemen kwam. Het gaat om Jim den Harder van restaurant Old Fashion in de Prins Hendrikstraat. Hij kreeg na tussenkomst van Roep hulp van het gemeentelijke Ondernemersportaal met zijn aanvraag en maandag volgde een telefonische afwijzing. „Via de Prins Hendrikstraat was de wijk wel bereikbaar, was onder meer de argumentatie en de ’werkzaamheden waren in 2020 al bekend’”, zegt Den Harder, die niets begrijpt van deze argumenten. „Het ging uiteindelijk niet om zes weken, maar zes maanden van onbereikbaarheid. Overal waren blokkades en omleidingen.” De moed zakt hem in de schoenen en de lust om te ondernemen is vrijwel weg. „Ik moet een van mijn zaken gaan verkopen nu compensatie uitblijft. Ik ben het geloof in de gemeente kwijtgeraakt.” Hij laat weten in beroep te gaan tegen de afwijzing.
Ralf Sluijs (Hart voor Den Haag) vindt het schandalig wat er gebeurt. „We hebben afspraken gemaakt over maatwerk en de mogelijkheid tot het geven van voorschotten. Ondertussen zijn veel aanvragen na maanden nog niet afgerond: er wordt continu om aanvullende stukken gevraagd. Ondertussen is er nul euro uitgekeerd. Ondernemers gaan kapot.” „We begrijpen de frustratie over de doorlooptijd van de behandeling”, zegt een gemeentewoordvoerder. „Tegelijkertijd vraagt het proces om zorgvuldigheid. Het geven van een voorschot is een mogelijkheid, maar willen voorkomen dat een ondernemer in financiële nood een voorschot ontvangt waarvan later blijkt dat het toch onterecht is.”
Ook Andrew van Esch (D66) voert achter de schermen de druk op. „De procedure moet sneller. De eerste aanvragen voor nadeelcompensatie werden al in maart gedaan. Dit loopt niet en heeft wat mij betreft de hoogste prioriteit.”
Bron: De Telegraaf