Terug naar nieuwsoverzicht

VVD-raadslid Frans de Graaf neemt afscheid en verhuist naar Indonesië

Vanaf 20 oktober neemt de Haagse VVD afscheid van Frans de Graaf als raadslid. De Graaf verhuist naar Indonesië om het hotel van zijn schoonouders te runnen. Frans de Graaf: “Ik vind het ontzettend leuk en spannend om naar Indonesië te gaan, maar dat neemt niet weg dat ik ook met verdriet afscheid neem van deze mooie stad. Het was een moeilijke beslissing.”

Sinds 2014 zit De Graaf al in de Haagse politiek en hij is in deze periode van fractievertegenwoordiger opgeklommen tot fractievoorzitter van de Haagse VVD. Terugkijkend heeft hij ontzettend mooie, maar ook pijnlijke herinneringen. “De mooiste herinnering is de verkiezingsuitslag van 2018. We gingen van vier naar zeven zetels. Omdat we in de jaren daarvoor zo hard hadden gewerkt was de emotionele ontlading gigantisch.”

Voor De Graaf is hét dieptepunt de politieke crisis in 2019, waarin chaos voor een lange tijd het stadhuis beheerste en waarvan we tot de dag van vandaag nog steeds de gevolgen merken: “Het is ontzettend pijnlijk dat er in de politiek zo een grote integriteitscrisis is geweest. Dat raakt niet alleen het vertrouwen in de politiek, maar ook het vertrouwen in elkaar als mens. Daardoor zijn we in het stadhuis heel erg lang met onszelf bezig geweest.”

De Graaf zal in de raadsvergadering van twintig oktober zijn afscheidsspeech geven, maar licht alvast een tipje van de sluier op: “In de politiek moet je blijven onthouden dat je het niet alleen kan, maar dat je het samen doet. De politieke blik richt zich snel op de eigen belevingswereld, terwijl je alleen resultaat kan boeken als je die blik verruimt en anderen meeneemt in je ideeën.”

Fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg geeft aan dat het vertrek dubbele gevoelens oproept: “We willen Frans heel erg bedanken voor alles wat hij heeft gedaan en we gunnen hem het allerbeste in zijn volgende levensfase in Indonesië. Maar er sijpelt natuurlijk ook droefenis doorheen. We gaan niet alleen een ervaren fractiegenoot missen, maar ook een vriend die ineens aan de andere kant van de wereld zit.”

Volgens partijvoorzitter Petra Ginjaar was De Graaf in de afgelopen woelige jaren een rots in de branding: “Een liberaal in hart en nieren, waarbij de inhoud voorop staat. Hij was altijd beschikbaar, niet alleen voor de partij maar vooral ook voor de Hagenaars. Als luisterend oor, voor advies of het delen van kennis en ervaring.” Met zijn naderende emigratie dankt Petra hem namens de partij voor zijn tomeloze inzet: “Chapeau Frans, dank voor alles, heel veel geluk.”

Deel dit op social media