Terug naar nieuwsoverzicht

Hippe deelfietsen ontsieren historische plekken in Den Haag: ‘Ze halen de sfeer weg’

 De lange rijen met felgekleurde fietsen op het Lange Voorhout zijn veel Hagenaars een doorn in het oog. Hippe huurfietsen zijn prima, maar niet op zo’n historische plek. 
 
Chris van der Helm (L) en Frans de Graaf vinden de deelfietsen maar niks.
 
Geen stad waar je zo kan flaneren als in Den Haag. Niet alleen op de kilometerslange boulevard van Scheveningen, waar bezoekers uit heel Nederland komen om te zien en gezien te worden. Maar ook op bijvoorbeeld het Lange Voorhout en de Lange Vijverberg. Brede grindpaden, bomen van formaat en eeuwenoude gebouwen ademen er een historische sfeer. Geen wonder dat de nekharen van Hagenaars recht overeind gaan staan van de buslading elektrische huurfietsen op die karakteristieke plek.
 
De huurscooters van Check, Felyx en Go zoeven al een paar jaar door de stad en inmiddels zijn er ook fietsen in verschillende opvallende kleuren bij gekomen. De hippe tweewielers zijn gelanceerd als alternatief voor autoritjes door de stad. Ze zijn stil, stinken niet en er komen geen walmende pluimen uit de uitlaat. Toch wekken ze ergernis op. Vooral als er níet op gereden wordt. 
 

Ze staan daar op een beeldbepa­len­de plek van Den Haag. Als je aan Den Haag denkt, denk je aan het Binnenhof, het strand én het Lange Voorhout

Chris van der Helm, Raadslid

 
De Haagse VVD wil nu bijvoorbeeld, namens haar kiezers, dat er niet langer rijen met elektrische huurfietsen op het Lange Voorhout worden neergeplempt. ,,Ze staan daar op een beeldbepalende plek van Den Haag. Als je aan Den Haag denkt, denk je aan het Binnenhof, het strand én het Lange Voorhout”, zegt raadslid Chris van der Helm. ,,Het haalt de sfeer van zo’n Lange Voorhout onderuit. Dat is zonde.”
 
Of de fietsen nu kikkergroen, stemmig zwart of bordeauxrood zijn, dat maakt hem niet eens zoveel uit. ,,Je moet gewoon zuinig zijn op bepaalde plekken in de stad. Het is een lange, rustige en open laan. Daarom moet je ervoor kiezen om die ook mooi en open te houden. Die lelijke fietsen ontsieren dat.” Van der Helm vindt de fietsen nu al geen gezicht, maar vreest dat er ook nog scooters en wie weet in de toekomst misschien nog wel deelstepjes bij komen. ,,Dan staat het daar helemaal vol. Dat doet echt af aan de allure. ”
 
Chris van der Helm (L) en Frans de Graaf vinden de deelfietsen maar niks.
 
Zo zijn er nog meer plekken te bedenken waar de VVD liever geen lange rijen elektrische tweewielers uitgeladen ziet worden. ,,Ik moet gelijk denken aan de Hofvijver, dat is net zo’n schitterende plek. En bijvoorbeeld het pleintje voor het Vredespaleis. Daar wil je ook niet allerlei schots en scheef geparkeerde fietsen zien. We willen er graag over in discussie. We zijn allemaal voor deelvervoer, maar niet op deze manier op beeldbepalende plekken.”
 
Daarom wil Van Der Helm met zijn collega Frans de Graaf weten of het stadsbestuur iets gaat doen tegen het ‘dumpen’ van scooters en fietsen op die plekken. De VVD vindt in elk geval Hart voor Den Haag aan haar zijde. Raadslid Ralf Sluijs: ,,Er staan overal fietscoaches om je erop te wijzen dat je niet in de winkelstraten mag fietsen of ergens niet mag parkeren en de mooiste plekken van de stad worden wél volgeplempt.”
 
Oplossing?
 
De oplossing volgens Sluijs: ,,Goede afspraken maken en je niet laten overvallen als gemeente. Zo’n bedrijf mag natuurlijk geen monopolie hebben, dus moeten er meerdere bedrijven komen. Ja, en dan krijg je die wildgroei. Die deelscooters kregen ruim baan en er wordt niet nagedacht over gevolgen ervan.” 
 
Eerder ging de kritiek op het deelvervoer vooral over het lukraak parkeren van de tweewielers. Stoepen die vol staan met scooters, oversteekplaatsen die geblokkeerd worden of een verlaten apparaat op een vluchtheuvel. Sociale media staan er vol mee. 
 
Mede daarom besloot wethouder Robert van Asten om voorlopig geen nieuwe aanbieders van deelscooters of -fietsen toe te staan en wordt gekeken naar vaste parkeerstations voor de vervoersmiddelen. Van der Helm en De Graaf willen dat die gebundelde parkeerplekken in elk geval niet op beeldbepalende plekken in de stad komen. 
 
Bron: https://www.ad.nl/den-haag/hippe-deelfietsen-ontsieren-historische-plekken-in-den-haag-ze-halen-de-sfeer-weg~adaaaac6/
 

Deel dit op social media