Terug naar nieuwsoverzicht

Haagse VVD: ’Maak vaart met aanpak gevaarlijk wegdek in Kraayenstein’

De gemeente Den Haag moet vaart maken met de herinrichting van de openbare ruimte in het Haagse Kraayenstein. „Je moet uitkijken dat je je nek niet breekt over stoeptegels die schots en scheef liggen”, zegt Chris van der Helm van de VVD, die donderdag in een debat over het voorontwerp Kraayenstein fase 2, maant om spoed om de belabberde staat van het wegdek en plantsoenen snel aan te pakken.

„Dit kun je gewoon niet maken”, zegt een verbolgen Van der Helm tijdens een wandeling door De Brinken. Hij wijst op de Zuiderbrink naar het wegdek waar vrijwel alle tegels schots en scheef liggen. „Levensgevaarlijk. Dit kan zo niet langer.” Meerdere buurtbewoners zijn al gestruikeld over het slechte wegdek. „Ik ben met mijn fiets blijven hangen achter een tegel en op mijn hoofd gevallen. En ik ben niet de enige…”, zegt een kind uit de buurt. „Mijn moeder heeft al vaak geklaagd bij de gemeente, maar het duurt wel lang voordat er iets aan wordt gedaan.” Tijdens het gesprek met de jonge buurtbewoonster kon er bijna een nieuw ongeluk worden toegevoegd aan het rijtje. De fotograaf slaagde er nog net in om zijn evenwicht bewaren nadat hij bleef hangen achter een tegel.

„Kijk, dat bedoel ik nou”, zegt het VVD-raadslid. „Ik maak me grote zorgen als dit soort plekken niet snel worden aangepakt.” Dat de herinrichting zo lang op zich laat wachten is hem een doorn in het oog. „In 2015 stelde ik voor het eerst schriftelijke vragen over de situatie, die speelt in meer buurten in Loosduinen.” Inmiddels is er zo’n 25 miljoen euro uitgetrokken voor de herinrichting van de openbare ruimte in Houtwijk, Kraayenstein, Nieuw Waldeck en Mariahoeve (Haagse Hout). „Het geld ligt inmiddels sinds 2018 al op de plank en nog maar een klein deel van Kraayenstein is opgeknapt”, stelt Van der Helm. „Ook daar ging het al mis. Zo werd een deel al heringericht, maar nu blijkt dat het riool toch ook aangepakt moet worden”, verzucht hij.

Het voorontwerp had al na de zomer van 2020 door de raad goedgekeurd moeten worden, maar om meerdere redenen liep de behandeling van het voorontwerp uit. „Corona, maar er was ook meer tijd nodig voor de participatie en de planvorming. De plannen die er nu liggen, zijn mooi. Maar het duurt te lang.” Na groen licht van de raad moet het werk nog worden aanbesteed. „En dan ben je zo een jaar verder.” Ondertussen ziet hij de buurt nog meer achteruit gaan. „Zo staan hier overal stenen zuilen. Geen idee waar die voor dienen, maar heel veel stenen liggen los. Voor een inbreker een kleine moeite om een raam in te gooien.” Ook wijst hij op de grotendeels overwoekerde lantaarnpalen die amper licht uitstralen waardoor donkere plekken ontstaan. Regelmatig wordt Van der Helm aangesproken door bewoners die niet begrijpen waarom de werkzaamheden maar niet starten. „Aan deze hardwerkende Hagenaars is dit niet uit te leggen.”

Deel dit op social media