Terug naar nieuwsoverzicht

Telegraaf: Lichtpuntje voor Haagse scouting

DEN HAAG Een lichtpuntje voor Haagse scoutingverenigingen. De gemeente gaat in gesprek met hen over het ’tussen wal en schip vallen’ bij het aanvragen van subsidie voor activiteiten. „We vertrouwen erop dat de wethouder gaat bewegen”, zegt fractievertegenwoordiger Astrid Frey van het CDA. „Als dat niet lukt dienen we een motie in voor een apart scoutingpotje.”

„Uiteindelijk denk ik dat het goedkomt”, zegt Marleen de Lange van Scouting de Mohicanen aan de Daal en Bergselaan in Den Haag. „We hopen op licht aan het einde van de tunnel.”

Afgelopen donderdag tijdens de raadsvergadering hadden het CDA, Haagse Stadspartij, Hart voor Den Haag, CU en VVD een motie klaarliggen voor een subsidieregeling voor de scouting. Die werd aangehouden na een toezegging van wethouder Kavita Parbhudayal om in gesprek te gaan met de zeventien scoutingverenigingen. „We geven de wethouder nu een beetje ruimte om dit te doen, maar als er voor de laatste raadsvergadering van 10 februari niets uit deze gesprekken komt, dienen we de motie in”, zegt Frey. „Er is een meerderheid voor. Linksom of rechtsom: het gaat er komen”, zegt VVD-raadslid Judith Oudshoorn.

Scoutingverenigingen zitten in zak en as omdat zij steeds buiten de kaders vallen bij subsidiepotjes waarvoor zijn in aanmerking komen. „Ze krijgen overal ’nee’ te horen en ’dit past niet binnen de subsidie-eisen’”, legt Oudshoorn uit. Scouting Nederland stelde zelfs een professioneel subsidie-aanvrager beschikbaar, maar ook dat haalde niets uit. „Wij zijn natuurlijk geen lobbyisten”, zegt Ruben Greve van Scouting de Mohicanen.

„Wij doen dit naast onze baan en doen dit vrijwilligerswerk uit liefde voor kinderen en de natuur. Vaak worden we van het kastje naar de muur gestuurd bij subsidie-aanvragen. In 2021 kreeg geen van de zeventien scoutingverenigingen een vergoeding voor hun activiteiten.

In 2018 verdween het subsidiepotje dat er apart was voor de scouting. „Terwijl het belang van de scouting er nog steeds is”, zegt Frey. „We vinden het vrijwilligerswerk voor de scouting leuk om te doen, maar hebben wel hulp nodig van de gemeente. Door de eerdere financiële bijdragen konden we kinderen van wie de ouders weinig te besteden hebben, toch meenemen op kamp”, aldus Greve.

Deel dit op social media