Terug naar nieuwsoverzicht

Schriftelijke vragen: zorg- en bijstandsfraude

Op 21 maart 2024 kopt De Telegraaf: Honderden miljoenen aan zorgfraude. “Louche zorgaanbieders maken steeds vaker misbruik van kwetsbare mensen om hun kas te spekken. Cliënten moeten gedwongen een pgb aanvragen bij de gemeente of ze moeten onder druk tekenen voor uren zorg die ze nooit hebben gehad.” De VNG bevestigt dit beeld en zegt: „Zorggelden lekken weg en verdwijnen steeds vaker binnen het criminele circuit”. De fraude loopt op tot een geschat bedrag van 625 miljoen euro per jaar, aldus de VNG. Dit geld is bedoeld voor kwetsbare groepen zoals ouderen en mensen met een beperking of chronische ziekte.

Raadslid Minke Hofstra: “Ik wil weten wat het college doet om de zorgfraude in Den Haag te voorkomen. We moeten voorkomen dat Hagenaars slachtoffers worden van deze louche zorgaanbieders.”

Naast de zorgfraude kopt De Telegraaf ook: “steviger aanpak bijstandsfraude.” De gemeente Rotterdam heeft over het jaar 2023 inmiddels 751.689 euro aan onrechtmatig verkregen bijstandsuitkeringen teruggevorderd. Dit is het resultaat vanwege de opschaling die zij hebben aangebracht aan het aantal sociaal rechercheurs. Dit heeft geleid tot bijna een verdubbeling van onderzochte meldingen van bijstandsfraude. Ongeveer een derde van de meldingen bleek terecht.

Hofstra heeft over deze twee artikelen vragen gesteld aan het college.

RIS318420 Zorg- en bijstandsfraude

Deel dit op social media