Terug naar nieuwsoverzicht

Oproep VVD en Hart voor Den Haag: registreer A12 bezetters

Zorg dat de mensen die iedere dag de A12 blokkeren vanaf vandaag allemaal door de politie worden geregistreerd. Daartoe roepen de Haagse VVD en Hart voor Den Haag burgemeester Van Zanen op naar aanleiding van een werkbespreking in de gemeenteraad.

Bij een eenmalige actie legt de rechter nu steeds geen straf op aan snelwegblokkeerders. Maar in de bespreking met de Hoofdofficier van Justitie en de Korpschef van de politie bleek dat er goede kans is dat de bezetters van de A12 wel kunnen worden bestraft als ze herhaaldelijk meedoen aan acties. “Dan moet je dat natuurlijk wel kunnen bewijzen’, vinden Lotte van Basten Batenburg (Haagse VVD) en Rachid Guernaoui (HvDH).

“Het is al erg genoeg dat die mensen de weg dag-in dag-uit blokkeren, maar dat ze gewoon worden vrijgelaten bij het ADO-stadion is echt niet te verkroppen. We kunnen deze mensen niet straffeloos laten wegkomen met hun ontwrichtende acties. Dus: ga registreren!”, zo roept Van Basten Batenburg op.

Guernaoui: “De burgemeester, het OM en de politie moeten veel meer doen om de deelnemers van de dagelijkse illegale blokkade van Den Haag te straffen zodat de blokkade stopt.”

De urgentie om eindelijk zwaardere straffen te gaan uitdelen is volgens de raadsleden extra groot nu Extinction Rebellion donderdag aankondigde nog erger te gaan tegenwerken bij arrestaties. De registratie van arrestanten is binnen de huidige wetgeving de sleutel om blokkeerders te kunnen straffen, omdat daarmee het bewijs kan worden opgestapeld, waarmee de rechter wel tot strafoplegging kan overgaan.

Deel dit op social media