Terug naar nieuwsoverzicht

Opinie Anouk: ‘Pak ze op. Berecht ze. Maar zwijg over ze’

Daar gaan we weer. Na de eindeloze bezettingen van afgelopen jaar gaat actiegroep Extinction Rebellion deze zaterdag wéér de Utrechtsebaan in Den Haag proberen te bezetten. Laat Extinction Rebellion links liggen. Pak ze op, berecht ze, maar zwijg over ze.

,,Ik hoop dat de Haagse politie morgen net zo adequaat optreedt als de Amsterdamse politie vorige week. Door snel handelen van de politie werd een bezetting van de A10 voorkomen. Goed werk Amsterdam!

Het is heel goed dat mensen problemen aankaarten bij de politiek. Maar de manier waarop Extinction Rebellion dat doet is fundamenteel verkeerd. Zij stellen eisen door middel van illegale en gevaarlijke acties, die ook nog eens veel overlast geven. Extinction Rebellion eist met de blokkades dat Nederland stopt met ‘fossiele subsidies’.

Met dit soort illegale acties gaat het debat niet meer over het klimaat, maar over de vraag: vind jij het oké om illegaal actie te voeren? Hierdoor kun je alleen nog voor of tegen zijn. Maak jij je zorgen over het klimaat? Dan deug je niet, want dan keur je de illegale acties goed. Ben je tegen de acties? Dan ben je een klimaatontkenner. Terwijl op dit onderwerp, net als op vele andere, de meeste mensen willen dat de politiek tot een oplossing komt.

Door de manier van actievoeren is er geen enkele ruimte meer om je zorgen te maken over het klimaat, zonder dat je achter de illegale acties van Extinction Rebellion staat. De tegenstellingen worden groter, maar het probleem blijft onopgelost. Nederland is het land van polderen en samenwerken, waar euthanasie, abortus en het homohuwelijk mogelijk werden doordat politieke opponenten samenwerkten. We moeten terug naar het overbruggen van verschillen.

Ik ben ervan overtuigd dat we hetzelfde doel nastreven: op een zinvolle manier Nederland goed houden en beter maken. Natuurlijk mag je in Nederland demonstreren en je laten horen op onderwerpen waar jij je zorgen om maakt. Graag zelfs! Maar breng het echte probleem onder de aandacht en kom met oplossingen. Politici zijn er om naar mensen te luisteren en problemen op te lossen. Niet om hun oren te laten hangen naar de schreeuwers op de flanken.

En dat gebeurt nu aan beide kanten: Groene politici grijpen deze schreeuwlelijken aan om een mediaspektakel te maken waar ze al decennialang van dromen. En politici aan de extreemrechtse kant grijpen vervolgens dat mediaspektakel weer aan om hun oude klimaatontkenennde-speerpunten weer eens in de etalage te zetten.

Ik roep op: stop met het voeden van extreemlinks en extreemrechts en laten we ons weer focussen op de oplossingen voor Nederlanders. Als ik een beetje om mij heen mensen hoor, blijkt vaak dat zij er genoeg van hebben dat politici zich drukker maken om elkaar dan om de politieke oplossingen.

De Tweede Kamerverkiezingen hebben laten zien dat Nederlanders zich beter gehoord willen voelen. Gewone mensen, met gewone problemen, verdienen de aandacht van de politiek. We moeten weer terug naar de oplossingen. Dat betekent: laat Extinction Rebellion links liggen. Pak ze op. Berecht ze. Maar zwijg over ze.”

Opinie van Anouk van Brug: kandidaat #9 voor de VVD voor het Europees Parlement.

Deel dit op social media