Terug naar nieuwsoverzicht

Caroline: De huisvesting en voorzieningen voor studenten staat onder druk’

Een langere versie van dit artikel verscheen eerder bij DenHaagFM

DEN HAAG – De Haagse politiek wil alles uit de kast trekken om het lerarentekort in de stad aan te pakken. Donderdagmiddag spreken zij in een commissiedebat over het onderwijs in geheel, maar voor veel partijen ligt de focus op het tekort aan onderwijzers. Ook het onderwijs van nieuwkomers, de directie van scholen en het erkennen van mbo-studenten komt ter sprake.

Eind vorig jaar luidde de gemeente nog de noodklok. In zowel het primair als voortgezet onderwijs is een grote vraag naar docenten. Daarvan zijn de grootste tekorten in het basisonderwijs en in de stadsdelen Laak en Centrum. In het basisonderwijs was er in december zelfs een tekort van 22 procent, waardoor ruim twee op de tien kinderen niet de nodige aandacht krijgen die zij nodig hebben.

De gemeente spreekt donderdagmiddag over het onderwijs in Den Haag en het lerarentekort speelt daar bij veel partijen een grote rol in. In aanloop naar het commissiedebat laten zij weten dat er duidelijke stappen genomen moeten worden om dit tekort weg te werken.

Mbo-studenten
Hoewel de focus vooral ligt op het basis- en voortgezet onderwijs, komt het beroeps- en wetenschappelijk onderwijs ook aan bod. Zowel GroenLinks als de VVD willen dat mbo-studenten ook worden erkend als studenten, iets wat de wethouder eerder heeft toegezegd om aan te pakken, maar nog zonder vervolgstappen. ‘Zij willen ook meedoen in het studentenleven, maar worden nog steeds minder als student gezien’, zegt Butt.

VVD-raadslid Caroline Peeck sluit zich hierbij aan. ‘Het is ongelofelijk belangrijk dat zij als volwaardige studenten worden gezien’, aldus Peeck. ‘We moeten deze mensen vasthouden. In het mbo is ook een grote uitstroom, dat moeten we duidelijker in beeld krijgen. Anders kunnen zij voor het snelle geld vallen en de criminaliteit in gaan.’

Peeck werpt daarbij ook nog vragen op over de hoeveelheid internationale studenten in de stad. ‘De huisvesting en voorzieningen staan onder druk, maar er mist een visie’, aldus de liberaal. ‘We moeten kijken of zulke grote aantallen internationale studenten wel wenselijk zijn.’ Ook de internationalisering van het onderwijs wordt kritisch bekeken. ‘Niet alle docenten zijn even vaardig in het lesgeven in het Engels. Krijgen ze dan wel het onderwijs dat nodig is?’

Deel dit op social media