Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuw college is gezakt voor zijn financieel examen

Het college van D66, CDA, GL/PvdA, PvdD en DENK slaat een enorm gat in de gemeentefinanciën. Dat blijkt uit de eerste begroting van het nieuwe college. VVD-fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg: “Het college haalt de gemeentelijke kluis leeg en laat de stad achter met een jaarlijks terugkerende openstaande rekening van € 19 miljoen.”

De begroting onthult hoe de nieuwe coalitie de gemeentelijke begroting uitholt. Van Basten Batenburg: “Het college rekent zich rijk met voordelen die zich nog niet hebben voorgedaan, redeneert risico’s weg en trekt reserves leeg. Het schuift een torenhoge rekening door naar zijn opvolgers.” In 2027 is het jaarlijks tekort al opgelopen tot € 19 miljoen en dat kan nog verder stijgen.

Het college lapt in de begroting ook de helft van de eerder vastgestelde budgettaire spelregels aan de laars, terwijl die leidend zouden moeten zijn in de budgettaire besluitvorming. “Het lijkt erop dat de scheidsrechter heeft zitten slapen, want deze begroting staat bol van financieel wanbeleid dat indruist tegen de zelf opgestelde spelregels”, aldus de fractievoorzitter van de Haagse VVD.

De liberalen zien ook lichtpuntjes: “We zijn blij om te zien dat heel veel goede plannen van de afgelopen jaren wel worden voortgezet: investeringen in verkeersveiligheid, de opknapbeurt voor straten en groen in Loosduinen, de salarissen van handhavers. Belangrijke stappen om onze wijken schoon, heel, veilig en groen te houden en te maken; iets waar we ons als VVD voor hebben ingezet.”

Toch overheersen de zorgen en teleurstelling. “Van dit onverantwoord financieel beleid heeft de stad nog jaren last als er niet snel wordt bijgestuurd. De stad kan er dan ook op rekenen dat wij met voorstellen komen om dit tij te keren.”

Deel dit op social media