Terug naar nieuwsoverzicht

Na jarenlange inzet van de Haagse VVD komt er eindelijk een mkb toets

Na lang aandringen van de Haagse VVD en een motie in 2022, geeft de gemeente voortaan het MKB de kans om inspraak te hebben en deel te nemen aan de vorming van nieuw gemeentelijk beleid en regelgeving. Alexander Roep: “Al sinds 2019 strijdt de Haagse VVD voor de MKB-toets. Dankzij deze motie van vorig jaar blijft het niet bij een belofte, maar wordt het realiteit. Onze jarenlange inspanningen leiden nu tot een goed resultaat waarmee het MKB geholpen is.”

De motie werd geïnspireerd door het feit dat Den Haag op de 316e plaats stond van de 351 gemeenten in Nederland als het ging om MKB-vriendelijkheid. De stad was de laatste jaren maar liefst 100 plaatsen gedaald op deze ranglijst, een verontrustende ontwikkeling die om verandering vroeg.

De aangenomen motie geeft een duidelijke opdracht aan het college: nog dit jaar moet er een plan komen voor een praktische uitvoering van de MKB-toets. Deze toets zal een belangrijke rol spelen waar ondernemers te maken krijgen met nieuwe beleidsmaatregelen en regelgeving. Het is essentieel dat zij van tevoren weten welke impact dit kan hebben op hun bedrijfsvoering.

Werkwijze MKB-toets
Per beleidsonderwerp wordt er een panel samengesteld van een specifieke groep ondernemers die mogelijk effect zullen ervaren van de wijziging van het beleidsonderwerp. Omdat per onderwerp de groep ondernemers die er effecten van ondervindt anders kan zijn wordt er per beleidsonderwerp een panel samengesteld.

Download hier de brief van het college:
De Haagse MKB toets

Deel dit op social media