Terug naar nieuwsoverzicht

’Meer centen voor Haagse agenten’

’Meer centen voor Haagse agenten’

DEN HAAG Een speciale stadstoelage voor Haagse agenten, voorrang op een huurwoning en terugkeer van de politiesurveillant. De VVD in de Hofstad komt deze week met een actieplan om het agententekort te bestrijden. „Het is vijf over twaalf”, zegt fractievoorzitter Frans de Graaf. „Dit jaar wordt een tekort verwacht van meer dan vierhonderd agenten in Den Haag. Daarom is het alle hens aan dek.”

De politie-eenheid Den Haag is één van de korpsen in Nederland met een groot tekort . „Dit was al bekend, maar dat Den Haag het grootste tekort heeft is nieuw”, zegt De Graaf, die een actieplan opstelde na gesprekken met diverse agenten. Het tekort komt onder meer doordat veel agenten met pensioen gaan en ook kampt de Haagse politie met veel ziekteverzuim. „De werkdruk is hoog. Weekend na weekend, avond na avond worden sommige agenten ingepland. Ook zijn agenten veel tijd kwijt met de beveiliging van panden en personen”, zegt de VVD-fractievoorzitter.

Een stadstoelage is een instrument dat kan worden ingezet. „Een extraatje om agenten te verleiden om in Den Haag te werken. Dat is ook logisch, want het is duurder om in een grote stad te wonen dan in een kleine stad. Een stadstoelage gebeurt ook in sommige Amerikaanse steden al.” Het zou dan niet om een paar tientjes moeten gaan, maar om tien tot vijftien procent extra boven op het brutosalaris. Het Rijk en anders de gemeente zelf moet hiervoor de portemonnee trekken, vindt de VVD.

Ook wil De Graaf dat Haagse agenten voorrang krijgen op middeldure huurwoningen. „Hier is al een kleine proef mee gestart in Duindorp, maar dit moet ook op meer bestaande- en nieuwbouwprojecten van toepassing zijn.” Ook pleit hij voor terugkeer van de politiesurveillant, een soort politieagent ’light’ zonder dienstwapen. „De opleiding is korter en zij kunnen bijvoorbeeld worden ingezet voor lichtere taken, zoals de patrouilleren op koopavonden of lage risico demonstraties”, stelt De Graaf.

Een extra blik gemeentelijke handhavers is ook hard nodig om de politie te ontlasten. „Honderd handhavers erbij. Dit staat ook in ons verkiezingsprogramma.” Handhavers moeten goed zijn uitgerust voor hun taak met een wapenstok en pepperspray. „In gemeenten waar al wordt gewerkt met de wapenstok blijkt dat het de-escalerend werkt.” Tot slot moeten er meer camera’s komen en drones worden ingezet door de politie. „Camera’s werken preventief en zorgen ervoor dat daders worden opgespoord. Bovendien kunnen camera’s worden uitgerust met slimme technieken, zoals gezichtsherkenning”, aldus de VVD’er.

Deel dit op social media