Terug naar nieuwsoverzicht

Meer camera’s in strijd tegen explosies

De Haagse VVD en Hart voor Den Haag willen dat het college per direct 10 extra camera’s aanschaft in de strijd tegen het toenemend aantal explosies in Den Haag. Hiertoe dienen Lotte van Basten Batenburg (Haagse VVD) en Rachid Guernaoui (Hart voor Den Haag) komende donderdag een motie in.

De burgemeester liet de Haagse gemeenteraad weten dat hij graag meer cameratoezicht wil inzetten in zijn strijd om de explosies een halt toe te roepen. Maar dat de stad hiervoor veel te weinig camera’s heeft en ook geen budget om ze aan te schaffen. Daardoor zijn er plekken in de stad waar de burgemeester na een explosie geen extra toezicht kan instellen. Als het aan de Haagse VVD en Hart voor Den Haag ligt, is dat verleden tijd.

Van Basten Batenburg: “Elke keer dat er zo’n bom afgaat heeft dat enorme impact op Hagenaars die in de buurt wonen of werken. Het is natuurlijk doodeng als dit in je straat of om de hoek gebeurt, zelfs als je geen schade hebt. Daarom moeten we alles uit de kast halen om dit te stoppen, dus ook cameratoezicht. We kunnen hiermee niet wachten tot de volgende begroting.”

Guernaoui: “De gemeente Den Haag moet meer geld vrijmaken voor de veiligheid van haar inwoners. De explosies moeten keihard worden aangepakt en daarom zijn extra camera’s nodig. De gemeenteraad kan via onze motie de stad veiliger maken.”

Cameratoezicht draagt bij aan de opsporing en het voorkomen van nieuwe aanslagen, maar ook aan het veiligheidsgevoel van bewoners en ondernemers in de directe nabijheid van de explosie. Hiervoor is wel een jaarlijks budget nodig van ca. €100.000,-. De partijen zijn verbaasd dat dit budget de burgemeester nog niet is gegund. “Dit mag niet politiek worden gemaakt. De burgemeester moet zijn werk kunnen doen om de stad veilig te maken.”

Jarenlang was de uitbreiding van het aantal camera’s in Den Haag niet mogelijk, omdat de politie de beelden niet kon uitkijken. Eind vorig jaar bleek dat door nieuwe technieken het binnen de bestaande afspraken en uitkijkcapaciteit van het Team Technisch Toezicht van de politie Eenheid Den Haag mogelijk is om maximaal tien camera’s extra in te zetten. Hart voor Den Haag en de Haagse VVD willen de uitbreiding donderdag mogelijk maken.

Deel dit op social media