Terug naar nieuwsoverzicht

Inzet Chris beloond: regels vangst rivierkreeften verruimd

Goed nieuws! Na jarenlange inzet van Chris van der Helm is er nu een goede stap gezet om het rode gevaar, de rivierkreeft, een halt toe te roepen. Goed voor ons water en onze kades.

De mogelijkheden om uitheemse rivierkreeften te bestrijden worden uitgebreid. Er mag een aantal nieuwe selectieve vangtuigen tegen deze schadelijke exoten worden ingezet, laat demissionair minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof weten in een brief aan de Tweede Kamer. Waterbeheerders kunnen na aanpassing van de regelgeving in 2025 eigen personeel zonder vergunning inzetten.

Minister Van der Wal schrijft in een brief aan de Tweede Kamer:
“Ik deel de zorg van de Kamer over de uitheemse rivierkreeften in Nederland en ik zie de noodzaak voor actie. Ik voer de motie uit door op een verantwoorde wijze bevissing van uitheemse rivierkreeften met selectieve vangtuigen breder toe te staan. In combinatie met de lopende trajecten in het programma “ontwikkeling beheersingsaanpak uitheemse rivierkreeften” zal de minister van LNV met deze aanpassing van de wet- en regelgeving de waterbeheerders meer slagkracht geven om de uitheemse rivierkreeft te beheersen.”

In 2019 was Chris over dit onderwerp te zien bij een reportage van PowNed:

Deel dit op social media