Terug naar nieuwsoverzicht

Haagse VVD wil actie tegen verkrottende panden Saudie-Arabië

De VVD-fractie in de Haagse gemeenteraad wil dat het college van B&W steviger in verzet gaat tegen buitenlandse mogendheden die Haags vastgoed laten verkrotten. Verschillende panden in Den Haag worden door diplomatieke missies aan hun lot overgelaten. Hiermee beschadigen die landen Haags erfgoed en ontstaan zelfs gevaarlijke situaties. VVD’ers Lotte van Basten Batenburg en Rutger de Ridder willen dat het college daar samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken harder tegen op gaat treden. 

De Haagse VVD fractie stelde in 2019 al vragen over de verkrottende panden van de Saudi’s. Het college gaf aan vanwege het Verdrag van Wenen niet te kunnen ingrijpen, maar beloofde wel om de Saudi’s aan te schrijven. “Dit heeft duidelijk te weinig effect. De prachtige monumentale panden zijn verder verkrot. We kunnen niet toestaan dat er zo wordt omgegaan met ons erfgoed,” vindt De Ridder. De VVD’ers snappen dat het college en Buitenlandse Zaken het eerst netjes vragen. Maar als daar niets mee gedaan wordt mag het college de handdoek niet in de ring gooien. Als het de Saudi’s niet lukt of als ze niet willen, dan moet de gemeente ze helpen of harden aansporen. “Wij willen dat ze nu eens gaan kijken wat er wèl kan binnen het Verdrag van Wenen. Toon wat meer lef! Spreek landen harder aan tot ze eindelijk leren dat we in Nederland verwachten dat je goed zorgt voor dit soort prachtige panden en dat je een goede buur bent,” aldus Van Basten Batenburg.

De VVD’ers zien dat het pand in de Van Bleiswijkstraat inmiddels een gevaar voor de omgeving vormt. Door enkele zware stormen is daar een bakstenen zijmuur ingestort en is het tuinhek deels omgevallen. Ook zijn er ramen kapot en zit het resterende glas los in de verrotte kozijnen. “Nog zo’n storm en bakstenen en glas vliegen weer in de rondte. Dit is een gevaar voor buren en voorbijgangers. Ook is de tuin nu toegankelijk voor avontuurlijke kinderen. Des te gevaarlijker, omdat de slechte zij(top)gevel van de monumentale villa slechts provisorisch gestut is.”

Den Haag heeft meer slechte ervaringen met buitenlandse overheden die prachtige Haagse gebouwen laten verkrotten. Zo lieten de Kroaten een prachtig pand aan de Groot Hertoginnelaan verkrotten, wat tot opstand leidde in de buurt. Om te zorgen dat niet iedere keer het wiel opnieuw hoeft te worden uitgevonden, willen de Haagse liberalen dat B&W samen met Buitenlandse Zaken een menukaart voor escalatie maakt voor dit soort problemen.

Klik hier om de schriftelijke vragen te bekijken.

Deel dit op social media