Terug naar nieuwsoverzicht

Haagse VVD in het nieuws: ‘Groene rotondes door adopteren’

Dinsdag 4 mei – Tanja Verkaik, De Telegraaf

 Laat Haagse ondernemers versteende rotondes adopteren en vergroenen. Dat is de strekking van het initiatiefvoorstel Rotondes: hoe groener, hoe mooier van de VVD en Hart voor Den Haag. „Een win-winsituatie voor ondernemers én de gemeente”, zegt VVD-raadslid Ayse Yilmaz.

De rotonde vol water en met een fontein aan het begin van de Vaillantlaan kan wel een opknapbeurt gebruiken. „Die werd ooit gemaakt voor de kinderen uit de buurt om in te spelen, maar het is levensgevaarlijk om daar te komen vanwege de doorgaande weg”, zegt René Oudshoorn van Hart voor Den Haag. Bovendien ziet deze jaren zeventig fontein er volgens hem niet uit. Hij heeft meer rotondes op het oog voor een metamorfose, zoals aan de Westduinweg ’met enkel een paar plukken helmgras in het midden’.

Het laten adopteren van rotondes door ondernemers die zorg dragen voor het onderhoud en vergroening, zoals ook al in andere gemeenten gebeurt, moet ook in Den Haag voet aan de grond krijgen. Zowel de VVD als Hart voor Den Haag vroegen hier de afgelopen jaren al meermaals om, maar het voorstel werd afgewezen omdat dit in strijd is met het reclamebeleid. „Daar leg ik me niet bij neer”, zegt Yilmaz. „Het ziet er prachtig uit, is een mooi visitekaartje voor de ondernemer en scheelt onderhoudskosten voor de gemeente.”

Weverling Groenprofiders heeft een rotonde aan de Vlotlaan in Monster geadopteerd. „Een jaar of acht geleden al”, zegt directeur Menno Weverling. Hij ziet de rotonde als een meerwaarde. „Er komt best veel verkeer langs die mijn reclamebord en de groene rotonde zien. Ik schat dat je als bedrijf zo’n 1500 euro per jaar aan onderhoudskosten kwijt bent.”

Hij vindt wel dat de gemeente wel als eis moet stellen dat een bedrijf zorgt voor vergroening en dat het geen kermis wordt van reclameborden. „Ook is het leuk als een bedrijf uit de omgeving een rotonde uit de buurt adopteert.”

De VVD en Hart voor Den Haag willen dat de gemeentelijke rotondes in Den Haag ook ter adoptie worden aangeboden. „Natuurlijk met de voorwaarde dat er vergroend moet worden”, aldus Yilmaz. „In andere gemeenten ziet dat er prachtig uit”, zegt Oudshoorn. „In Den Haag moet dit ook kunnen Voor lokale tuincentra is de adoptie van rotondes bijvoorbeeld een mooie manier om zichzelf te presenteren.”

De partijen hopen dat het initiatiefvoorstel nu wel wordt omarmd.

Deel dit op social media