Terug naar nieuwsoverzicht

Haagse VVD in de pers: ’Omscholen naar kansrijke sector’

Telegraaf, donderdag 29 april 2021

door Tanja Verkaik

DEN HAAG De gemeente Den Haag moet aan de bak om vacatures in sectoren waar wel grote vraag is naar personeel, zoals de bouw, techniek en energiesector, op te vullen. Daar pleit VVD-raadslid Judith Oudshoorn voor.

Hagenaars zonder werk moeten verleid worden om een technische beroepsopleiding te volgen. „Veel sectoren zijn hard geraakt door de coronacrisis, maar er zijn ook sectoren zoals de bouw waar echt gaten vallen. Als je een nieuwe keuken wilt kun je zeker een jaar wachten. Dat heeft ook te maken met een tekort aan personeel”, stelt Oudshoorn.

De gemeente beschikt volgens Oudshoorn over alle gegevens van mensen die (langdurig) zonder baan zitten. „Leg de rode loper uit voor bedrijven die zich in Den Haag willen vestigen en personeel zoeken.” De gemeente kan vervolgens een betere faciliterende rol spelen door werkzoekenden te koppelen aan werkgevers. „Wat ons betreft helpt de gemeente met het behalen van een papiertje. In plaats van een maand uitkering kan ook een opleiding of cursus worden betaald. Stel hierin ook doelen: hang er een aantal aan dat wordt omgeschoold naar de technische sector”, stelt het raadslid.

De VVD maakt zich zorgen over het matchen van werkgevers uit Den Haag en het Westland en werkzoekenden. „Zo hoorde ik laatst een casus over een Westlands bedrijf waar werkloze Hagenaars gingen werken. De eerste kracht die vanuit Den Haag gestuurd was er eentje die geen Nederlands sprak en begeleid moest worden door een tolk. Bizar! Als je werkt met gevaarlijke machines is het spreken van de Nederlandse taal een vereiste. Dit moet echt beter.” Oudshoorn stelt schriftelijke vragen aan het stadsbestuur.

Deel dit op social media