Terug naar nieuwsoverzicht

Haagse VVD en ChristenUnie/SGP starten inzamelactie Stolpersteine voor slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.

Update: het benodigde bedrag is opgehaald. Lotte van Basten Batenburg: “Overweldigend en mooi dat het binnen een paar uur is gelukt om het benodigde bedrag binnen te halen!”

Stolpersteine, letterlijk struikelstenen, zijn kleine steentjes die in de stoep worden geplaatst bij de laatste woonplaats van slachtoffers van Nazi-Duitsland en het nationaal-socialisme. Daarmee herdenken én gedenken we een zwarte bladzijde uit onze geschiedenis en geven we een krachtig signaal: we vergeten die geschiedenis niet en geven slachtoffers een blijvende plek in onze stad.

Simon Fritschij: ‘’We kregen als ChristenUnie/SGP en VVD een verzoek van nabestaanden van Haagse slachtoffers om 7 Stolpersteine te plaatsen in onze stad. Maar de kosten van 132 euro per steentje konden de initiatiefnemers niet zelf betalen. In plaats van een ruimhartige gemeente te zijn heeft de gemeente Den Haag vervolgens besloten om de gedenkstenen niet te plaatsen, een treurig voorbeeld van doorgeslagen boekhoudersmentaliteit. Onbegrijpelijk.’’

Deze Stolpersteine zijn bedoeld voor 7 mannen die in 1942 vanuit Den Haag zijn afgevoerd naar Neuengamme en daarna zijn vergast in Bernburg. Ze zijn gedood vanwege hun religie of hun politieke overtuiging.

Lotte van Basten Batenburg, fractievoorzitter van de Haagse VVD: ‘’Een verzoek als dit komt niet iedere dag. Ik vind het onbegrijpelijk dat de gemeente geen hand over het hart strijkt en deze gedenktekentjes betaalt. Het is belachelijk dat dit nodig is, maar als de gemeente weigert om mee te werken dan doen we het zelf: we openen een inzamelactie om de Stolpersteine alsnog te plaatsen. De eerste 100 euro leggen we zelf in.’’

Doet u mee? We hebben nog 824 euro nodig! U kunt uw bijdrage geven via NL65 RABO 0174 1036 03 t.a.v. Stg Ondersteuning Gemeenteraadsfractie o.v.v. Stolpersteine. Je kutn ook klikken op de betaallink of de QR-code scannen. Eventuele donaties die extra binnenkomen zullen aan de stichting Joods Erfgoed Den Haag worden gedoneerd.

https://betaalverzoek.rabobank.nl/betaalverzoek/?id=K9x5DjAzTeOpor5gNhvxLw

Deel dit op social media