Haagse horecaman met politieke ambities wil ‘de bureaucratie slopen’
DEN HAAG – Alexander Roep is horecaondernemer in hart en nieren. Maar nu lonkt de politiek. Hij staat voor de VVD Den Haag op plek 6 van de kandidatenlijst en hoopt erop dat hij na 16 maart de gemeenteraad in kan. Als Roep gekozen wordt wil hij zijn werk in zijn eetcafé combineren met zijn taken op het stadhuis. ‘Ik vind er vaak wat van en dan moet je uiteindelijk je verantwoordelijkheid nemen’, zegt hij.
In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 14, 15 en 16 maart maakt Omroep West een serie verhalen met kandidaat-raadsleden. (Aspirant-)politici die in het nieuws zijn geweest of juist een bijzondere drijfveer hebben om (opnieuw) volksvertegenwoordiger te worden.
Het is vrijdag rond het middaguur. Roep is in het kleine keukentje van zijn eetcafé Lokaal Duinoord aan de Haagse Reinkenstraat bezig met de voorbereidingen voor het diner van die avond. ‘Mijn dag begint meestal rond 10.00 uur’, vertelt hij. ‘Dan komen de bestellingen binnen en is het voorsnijden, marineren en dingen alvast een beetje smaak meegeven, zodat we ’s avonds vlot het eten op tafel kunnen krijgen.’
De horecaondernemer houdt van zijn vak en heeft daar nog geen genoeg van. Toch wil hij meer en waagt de stap naar de lokale politiek. ‘Het is waarschijnlijk mijn meest irrationele beslissing ooit’, lacht hij. ‘Maar ik vind er altijd wat van en als je dan de kans krijgt, moet je je verantwoordelijkheid nemen en daadwerkelijk met een verhaal komen. Dus na veel goede gesprekken met mijn vrouw en schoonmoeder, die thuis veel oppakt met de kinderen, heb ik gezegd: ik ga ervoor.’
Vergunningen
Zijn grootste frustratie is de stroperigheid van het stadhuis. ‘Ik ben natuurlijk ondernemer en heb redelijk vaak wat te maken met het stadhuis. Het gaat dan bijvoorbeeld over handhaving en vergunningen. Dan merk je dat er vaak dingen mis gaan. Het gaat bijvoorbeeld om de communicatie of vergunningen die je elke keer opnieuw moet aanvragen. Er is altijd gedoe met het stadhuis. Ik wil die bureaucratie gaan slopen.’
De keuze voor de VVD ligt voor de hand. ‘Ik ben een liberaal in hart en nieren en al langer lid van de VVD’, vertelt hij. Tijdens de tweede lockdown kwam alles in een stroomversnelling. Roep: ‘Ik ben toen betrokken geweest bij een actie waarbij horecaondernemers roze makelaarsborden ophingen waarop stond: Binnenkort te huur. Die actie drong aan op aanvullende overheidssteun. Toen ben ik in contact gekomen met VVD-raadslid Judith Oudshoorn.’ En zo stond hij ineens op plek 6 van de VVD-kieslijst.
Chef-kok
Roep verwacht dat hij zijn zaak en het raadswerk kan combineren. ‘Ik heb een goede chef-kok en niemand proeft het als ik er niet ben en hij wel’, zegt hij. ‘Verder zijn veel commissievergaderingen overdag en dan kan ik dus niet in de zaak zijn. Maar wat overdag gedaan moet worden, dus de voorbereidingen voor het diner, dat kunnen anderen prima van mij overnemen. De raadsvergaderingen zijn altijd op donderdag en dan ben ik toch al vrij.’
Of hij niet opziet tegen de soms lange en saaie raadsvergaderingen? ‘Ik volg die vergaderingen al een hele tijd. Dan heb ik tijdens de mise en place, de voorbereidingen voor het diner, mijn oordopjes in en luister ik naar de gemeenteraad. Ik ben er dus in gedachten en digitaal altijd al bij en dan kan ik er net zo goed gaan zitten, toch?’