Terug naar nieuwsoverzicht

Wirwar regeltjes onder de loep

Wirwar regeltjes onder de loep

DEN HAAG Drieduizend euro was de Haagse bierbrouwer Kompaan in totaal kwijt voor het opnieuw aanvragen van vergunningen voor één simpele administratieve wijziging: een andere rechtsvorm. Dat moet anders, vindt VVD-raadslid Judith Oudshoorn. „De horeca is geen melkkoe.”

Het stadsbestuur omarmde afgelopen week haar moties om het gehele legesbeleid onder de loep te nemen en voor dit jaar de kosten voor het wijzigen van de rechtsvorm en het uitschrijven van een eigenaar te schrappen.

Het raadslid hekelt het oerwoud aan regels waar horecazaken aan moeten voldoen. „Vaak is het totaal onduidelijk waar nou de kosten in zitten bij het wijzigen van iets kleins. Zoals dat er een compagnon vertrekt uit een bedrijf, maar de rest van de eigenaren blijft. Dan vraagt de gemeente een wijziging die meer dan 100 euro kost om de alcoholvergunning af te geven. Ik wil dat inzichtelijk wordt welke handeling zit achter een wijziging. Laat dat maar eens zien dan.”

Jeroen van Ditmarsch, die samen met Jasper Langbroek Kompaan bestiert, is blij met de aangenomen moties. „Drieduizend euro in totaal voor een paar regels die veranderd moesten worden. Ik snap dat er administratieve kosten zijn, begrijp me niet verkeerd, maar in ons geval veranderde er niets. Alleen de rechtsvorm van vof naar bv. Hierdoor moesten alle vergunningen, zoals de exploitatievergunning en terrasvergunning, opnieuw worden aangevraagd en betaald. Nog een keer de volle mep, dus.”

Een nieuw KvK-nummer had grotere consequenties dan gedacht. De brouwer werd hierdoor gezien als een nieuw bedrijf en liep de Tegemoetkoming Vaste Lasten mis (TVL). „Wethouder Saskia Bruines is hier wel meteen achteraan gegaan. En onze vergunning voor een terrasoverkapping werd helemaal kwijtgescholden”, zegt Van Ditmarsch, die in coronatijd zijn omzet zag dalen met zo’n 85 procent.

De coronamaatregelen werken nog lang door voor ondernemers. „Dit vraagt daarom ook nog lang na corona om een pro-actieve houding van de gemeente”, zegt Oudshoorn. „Bijvoorbeeld door dit soort administratieve wijzigingen voorlopig vanuit de coronamaatregelen te betalen. Het is daarom goed dat het hele proces van legeskosten wordt bekeken en er waar dat kan kosten worden weggestreept.” Wat de VVD’er betreft moet het aantal administratieve handelingen voor ondernemers tot een minimum worden beperkt. „Juist in deze tijd moeten wij hen ontzien.”

Deel dit op social media