Dit artikel verscheen bij Omroep West
DEN HAAG – Den Haag moet haar eigen klimaatdoelen bijstellen. Dat vindt de VVD in de Haagse gemeenteraad. De ambitie om als stad in 2030 klimaatneutraal te zijn blijkt volgens de liberalen onhaalbaar en niet realistisch te zijn. De partij wil dat de stad het jaartal loslaat. ‘We prikken een luchtkasteel door.’
Al jarenlang spreekt Den Haag de ambitie uit om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Daarover zijn afspraken vastgelegd in een Klimaatpact en een Klimaatakkoord met daaronder handtekeningen van tientallen organisaties en politieke partijen.
Ook het college van burgemeester en wethouders heeft het jaar 2030 in het coalitieakkoord staan. ‘Om duurzaamheidsmaatregelen maximaal in te zetten en uitvoering van ons klimaatbeleid te versnellen houden we vast aan onze ambitie klimaatneutraal te zijn in 2030’, staat in het coalitieakkoord.
Pas op de plaats
Maar vijf jaar voor het uur U wil oppositiepartij VVD dat de stad een pas op de plaats maakt en gooit, aan de vooravond van een commissiedebat over duurzaamheid, de knuppel in het hoenderhok.
‘Het jaar 2030 is niet haalbaar en niet realistisch’, zegt VVD-raadslid Noud Dumoulin. ‘Over vijf jaar is het 2030, maar we zijn totaal niet op stoom.’ Daarom moet het college 2030 loslaten, vindt hij.
Dumoulin wijst op problemen zoals netcongestie, waarbij het stroomnet overvol raakt en bedrijven geen stroom kunnen afnemen en de vertraging bij de aanleg van warmtenetten. Daardoor drijft het doel om zoveel mogelijk mensen van het gas af te halen verder uit zicht.
‘Als we 2030 loslaten ontstaat er ruimte en tijd om oplossingen te bedenken’, zegt Dumoulin. ‘En je voorkomt dat bewoners en bedrijven investeringen doen voor een doel dat niet haalbaar is. Als we vasthouden aan het jaartal creëren we onze eigen teleurstelling.’
Klimaatpact
Het standpunt van de liberalen is opvallend. In 2017 schreef de VVD nog mee aan het Haags Klimaatpact. Daarin staat de ambitie dat Den Haag in 2030 klimaatneutraal moet zijn.
‘Met het Haags Klimaatpact wil Den Haag bijdragen aan het klimaatakkoord van Parijs. Daarin hebben wereldleiders afgesproken om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 1,5 graad’, staat in het pact. In 2018 is het Klimaatpact door vrijwel alle partijen in de gemeenteraad ondertekend.
Luchtkasteel doorprikken
‘Het schrijven en ondertekenen van het Klimaatpact brengt verantwoordelijkheden met zich mee’, erkent Dumoulin. ‘We staan nog altijd achter het doel om de CO2-uitstoot omlaag te brengen en daarin zijn de afgelopen jaren ook stappen gezet. We willen niet stoppen, maar we hebben ook de verantwoordelijkheid om realistisch te zijn over de haalbaarheid en dit luchtkasteel door te prikken.’
De VVD pleit ervoor om de gesprekken over een klimaatneutrale stad opnieuw te starten met de stad en de gemeenteraad. Daaruit moet duidelijk worden wat wel en niet haalbaar is.
Groen, maar niet gek
Dumoulin: ‘Dat moeten we nu doen en niet pas over vijf jaar. Anders lopen we op een muur af en gaan we pas in 2030 maatregelen nemen. Wat dan wel realistisch is? De landelijke overheid en Amsterdam hebben bijvoorbeeld 2050 als uitgangspunt genomen. Maar als na gesprekken blijkt dat het in 2040 al lukt dan is dat ook mooi. Wij zeggen bij de VVD: we zijn wel groen, maar niet gek.’
Donderdagochtend debatteert de gemeenteraad in een commissievergadering over het duurzaamheidsbeleid.