Terug naar nieuwsoverzicht

VVD neemt advies Donner ter harte

De gemeenteraadsfractie van de Haagse VVD is bereid om het advies van de heer Donner om met D66, GroenLinks, PvdA en CDA de onderhandelingen te starten over een nieuwe samenwerking, beleidsprogramma en een bijbehorend financieel kader ter harte te nemen. Na indringende gesprekken ervaren de liberalen voldoende vertrouwen dat in deze samenstelling een nieuwe en evenwichtige samenwerking mogelijk is. VVD fractieleider Anne Mulder: “We hebben afgesproken dat als de onderhandelingen slagen we een nieuwe start willen maken, die nadrukkelijk geen doorstart is van het vorige college.”

 

De VVD zette sinds de verkiezingen in op een stabiel, evenwichtig stadsbestuur, met zo min mogelijk partijen. Mulder: “De gesprekken onder leiding van de heer Donner leiden tot de conclusie dat alleen een samenwerking van deze vijf partijen de kans biedt om aan deze voorwaarden te voldoen. De indringende gesprekken over de onderlinge samenwerking hebben ons ook het vertrouwen gegeven dat met deze vijf partijen een nieuwe samenwerking kan worden gestart, waarbij het mogelijk is om tot een evenwichtig programma te komen. We gaan nu inhoudelijke gesprekken voeren om te kijken of we er samen uit kunnen komen.” 

 

De bereidheid van de VVD om de onderhandelingen te starten is niet in de laatste plaats ingegeven door de grote opgaven waar Den Haag voor staat, die meer dan rechtvaardigen dat er wordt ingezet om zo snel mogelijk een nieuw, degelijk en stabiel college te vormen. Dit betreft wonen en werken, leefbaarheid en (sociale) zekerheid, bereikbaarheid en duurzaamheid, tegen de achtergrond van een zorgelijke financiële situatie en financiële vooruitzichten.

 

Donner concludeerde na een eerste gespreksronde met alle fractieleiders dat een coalitie met HvDH niet mogelijk is, bij gebrek aan bereidheid daaraan mee te werken bij een of meer van de daarvoor nodige partijen. Hiermee viel de eerste voorkeurscoalitie van de VVD definitief af. Mogelijkheden met vier partijen bleken alleen denkbaar in een onevenwichtige samenstelling. 

Klik hier voor het advies van de heer Donner.

Deel dit op social media