Terug naar nieuwsoverzicht

Trojaans paard in gang met al onze elektronica

Steeds meer apparaten die te koop zijn in Nederland zijn verbonden met het internet. Uw wasmachine kan zelf aangeven wanneer er nieuw wasmiddel nodig is. De robotstofzuiger maakt een kaart van uw huis en stofzuigt tot in ieder hoekje. De nieuwe babyfoon zorgt ervoor dat u makkelijk op uw telefoon kunt kijken hoe het gaat met uw kleintje.

Bedrijven bedenken steeds weer nieuwe apparaten die uw leven makkelijker maken. En deze producten zijn handig, ze helpen u immers.

Maar wie helpt u met de veiligheid? Dat al deze producten met het internet verbonden zijn, maakt ze ook gevoelig voor hackers. Nog te vaak voldoen dit soort slimme apparaten niet aan de meest basale beveiligingseisen. Denk hierbij aan apparaten die allemaal met hetzelfde standaardwachtwoord uit de fabriek komen rollen of die al snel niet meer van updates voorzien worden. Hierdoor kan een product dat veilig is bij aankoop al snel niet meer veilig zijn doordat het niet up-to-date is.

Hackers
In Nederland moet u ervan uit kunnen gaan dat een slim apparaat ook veilig is. En dat hackers niet zomaar via de babyfoon mee kunnen kijken naar uw kleintje. Om dit te kunnen afdwingen hebben we Europa nodig. De kracht van de EU zijn de 500 miljoen consumenten. Zij kunnen gezamenlijk afdwingen wat is toegestaan en wat niet.

Door strenge en slimmere regels kunnen we fabrikanten verplichten hun slimme apparaten veilig te maken én te houden. Anders mogen ze niet op de Europese markt verkocht worden. Het gaat dan om de veiligheid van het product bij aanschaf en updates gedurende de levensduur van het product. Net zoals we Europese eisen hebben afgesproken voor auto’s, zou dit ook moeten gelden voor slimme producten.

Gerenommeerd
Natuurlijk willen we nu al zorgen voor digitaal veiliger producten. Er is een aantal dingen dat u zelf kunt doen om een goede keuze te maken wanneer u een slim apparaat aanschaft. Kies bij apparaten die aan het internet verbonden zijn voor gerenommeerde merken die een goede naam hebben op het gebied van veiligheid en ondersteuning. Vergelijkingswebsites kunnen hierbij helpen. En zorg ervoor dat u uw apparaten regelmatig bijwerkt met de meest recente updates. Deze updates zorgen ervoor dat uw apparaat beveiligd blijft tegen nieuw ontdekte risico’s.

Houd ook bij wanneer er voor het laatst een beveiligingsupdate is geweest voor uw slimme apparaat. Als dit meer dan een half jaar geleden is kan het zijn dat het apparaat niet meer ondersteund wordt en er geen nieuwe beveiligingsupdates meer uitkomen. Denk dan goed na of u het apparaat nog wil gebruiken, aangezien de veiligheid niet meer wordt gegarandeerd.

Alleen door samen te werken op Europees niveau kunnen we bedrijven dwingen onze veiligheid serieus te nemen en te zorgen voor een goede beveiliging van slimme apparaten. In de tussentijd is het belangrijk om zelf alert te blijven om digitaal veilig te blijven.

‍Anouk van Brug is nummer negen op de kandidatenlijst voor de VVD bij de verkiezingen voor het Europees Parlement en expert digitale en internationale veiligheid.

Deel dit op social media