Terug naar nieuwsoverzicht

Telegraaf: ’Keuzes aanpak dakloosheid’

DEN HAAG „Iedereen heeft recht op een dak boven het hoofd, maar het stadsbestuur moet wel keuzes durven maken over wie wel kan blijven en wie niet”, zegt raadslid Minke Hofstra. Daar pleit de VVD donderdag voor in een debat over de meerjarenaanpak Dakloosheid.

De VVD mist in de plannen van het college actie om op korte termijn iets te doen aan de overlast van met name dakloze arbeidsmigranten in Haagse parken en op de onlangs voor miljoenen opgeknapte Koekamp.

„Tentjes bij deze stadsentree en in parken en het Haagse Bos, slapende mensen in portieken of die hun behoefte doen bij de kanoverhuur. Bewoners en ondernemers zijn wanhopig en ik zie niet dat er iets met deze signalen is gedaan. Dit is geen visitekaartje bij de entree van de stad. Met wegkijken los je het probleem niet op”, stelt Hofstra.

Zij vindt dat het stadsbestuur in het voorliggende plan te ’idealistisch is, maar niet realistisch’. „Het college stelt dat zij iedereen een dak boven het hoofd willen bieden, wij zijn het daar in principe mee eens. Maar het is niet realistisch om al deze mensen in Den Haag te huisvesten.” Jongeren die uit huis willen, politieagenten, leraren en verpleegsters die een betaalbare woning zoeken, statushouders of daklozen met een binding met de regio hebben wat de VVD betreft een streepje voor. Hierin moet nadrukkelijk worden samengewerkt met andere regio’s. „We moeten niet de illusie hebben dat we iedereen kunnen opvangen. Daar is simpelweg geen plek voor vanwege het woningtekort. Arbeidsmigranten die niet geholpen willen worden met begeleiding naar een nieuwe baan, bijvoorbeeld, moeten op de bus terug naar hun thuisland worden gezet. De Koekamp en het Haagse Bos zijn geen kampeerterreinen. Het wordt tijd dat het college prioriteiten stelt”, aldus Hofstra.

Artikel overgenomen uit De Telegraaf, geschreven door Tanja Verkaik. 

Deel dit op social media