Terug naar nieuwsoverzicht

Scheveningse Haven: de sleutel tot strategische autonomie

De Scheveningse Haven kan een nationale troef worden op het gebied van veiligheid, energie en voedsel. Maar dan moet de gemeente wel in actie komen, vinden Lotte van Basten Batenburg en Rutger de Ridder van de Haagse VVD.

Wat vijf jaar geleden nog vanzelfsprekend leek in de internationale verhoudingen is dat allang niet meer. Spanningen nemen toe. Nederland wordt zich steeds bewuster van zijn afhankelijkheid van andere landen met andere belangen. Willen we snel stappen zetten richting meer zelfstandigheid op het gebied van veiligheid, energie en voedselvoorziening, dan biedt Scheveningen Haven een unieke kans. Strategisch gelegen aan de Noordzee kan deze haven uitgroeien tot spil in drie urgente opgaves én tegelijk een economische motor worden voor Den Haag. Maar dan moet het stadsbestuur eindelijk serieus werk maken van de haven.

Kabels en leidingen
Om te beginnen de nationale veiligheid. Een concrete uitdaging is de beveiliging van onze onderzeese infrastructuur. De zeebodem ligt vol met vitale kabels en pijpleidingen, cruciaal voor communicatie en energie. Deze zijn nu nauwelijks beschermd en vormen een aantrekkelijk doelwit voor sabotage. Scheveningen Haven kan hét internationale innovatiecentrum worden voor oplossingen op dit vlak. De eerste voorzichtige stap is gezet met de vestiging van SeaSEC, een onderzoekscentrum voor de beveiliging van onderzeese infrastructuren. Maar om echt het strategisch centrum voor onderwaterveiligheid te worden is er meer nodig. Dan moet de gemeente afzien van plannen die waardevolle ruimte verspillen aan toerisme en hotels. In plaats daarvan is er behoefte aan ruimte voor een strategisch veiligheidscluster: bedrijven, kennisinstellingen en overheden die samen deze kwetsbaarheid te lijf gaan. Dat vereist visie, lef en investeringen.

Waterstof
Ook op het gebied van energie liggen er grote kansen. Elke winter voelen we de druk van onze afhankelijkheid van buitenlandse gasvoorraden. Kernenergie is een deel van de oplossing, maar de realisatie ervan kost jaren. Intussen breiden windparken op zee zich snel uit, vooral ver van de kust. Daarmee wordt waterstof essentieel als energiedrager van de toekomst.
Scheveningen Haven ligt pal aan zee en is dus ideaal gepositioneerd als waterstofhub. Hier kunnen offshorebedrijven zich vestigen die op zee windenergie willen omzetten in waterstof. Maar dan moet de gemeente meer doen dan mooie woorden spreken over duurzaamheid. Er is daadkracht nodig: maak ruimte, maak afspraken met het kabinet om te investeren in proeftuinen en in infrastructuur. En geef innovatieve bedrijven het vertrouwen dat ze hier kunnen bouwen aan de energietoekomst.

Verse vis
En tot slot voedselzekerheid. De Noordzee biedt een rijke bron van verse vis – gezond, lokaal en duurzaam. Iets om trots op te zijn. Toch behandelt het Haagse stadsbestuur de visserijsector als een hinderlijke bijzaak. Beleidskeuzes zoals de zeroemissiezone met maar één corridor naar de haven zetten de toekomst van de visserij onder druk. Waarom benutten we de visserij niet als fundament voor de eiwittransitie waar het college zo graag over spreekt? Vis en zeewier kunnen een belangrijke rol spelen in een toekomstbestendig voedselsysteem. Maar dan moet de gemeente deze sector niet langer negeren, maar juist actief ondersteunen. Investeer in duurzame visserij, moderne verwerking en kennisontwikkeling – maak van Scheveningen een voortrekker in voedselzekerheid.
‘Scheveningen Haven wacht op visie en daadkracht’

Scheveningen Haven kan uitgroeien tot een nationale troef op het snijvlak van veiligheid, energie en voedsel. Maar daarvoor is een omslag nodig in het denken van het stadsbestuur: van ansichtkaart naar ankerpunt. Positieve initiatieven komen nu ondanks en niet dankzij het stadhuis tot stand. Wat nodig is? Een gemeente die de potentie van de haven serieus neemt. Verbind bedrijven, kennisinstellingen en overheid. Ontwikkel concrete plannen, nodig het kabinet uit, en laat zien wat hier mogelijk is. Reserveer ruimte voor onderzoekers, technici en visserij. Sluit mbo-akkoorden om vakmensen en technici op te leiden. Geef experimenten de ruimte om uit te groeien tot structurele oplossingen.

De tijd van treuzelen is voorbij, Nederland staat voor grote uitdagingen. Den Haag heeft de kans om voorop te lopen. Scheveningen Haven wacht op visie en daadkracht.

Lotte van Basten Batenburg en Rutger de Ridder zijn respectievelijk fractievoorzitter en vicefractievoorzitter van de VVD in de Haagse gemeenteraad.

Deel dit op social media