Terug naar nieuwsoverzicht

Opinie: ‘Versterk het OM met goede extra mensen’

Het Rijk moet het Openbaar Ministerie versterken. Criminaliteit gaat in onze samenleving niet onbestraft, zeggen de Haagse raadsleden Lotte van Basten Batenburg (VVD) en Kavish Partiman (CDA).

Tientallen verdachten komen zonder straf weg, omdat het Openbaar Ministerie (OM) het te druk heeft, zo kwam vorige week in het nieuws. Maar liefst 53 zaken worden ‘zonder strafeis afgehamerd’ vanwege het personeelstekort bij justitie. Dit signaal dat criminaliteit loont, is onverteerbaar. Het Rijk moet nu ingrijpen en het OM versterken. Er mag geen twijfel over bestaan: criminaliteit kan in onze samenleving niet onbestraft blijven!

 

Het bericht van het OM is niet te rijmen met de prioriteit die overheden geven aan het bestrijden van criminaliteit. Zo maakt de nieuwe Haagse coalitie extra geld vrij om onder andere ondermijning en jeugdcriminaliteit aan te pakken en om jongeren op het rechte pad te houden. En op Prinsjesdag wed bekend dat ook het kabinet hiervoor in de miljoenennota extra geld uittrekt. 

De aanpak van georganiseerde misdaad heeft de hoogste prioriteit, zei koning Willem-Alexander op Prinsjesdag nog in de troonrede. Deze steun van de regering in onze strijd tegen ondermijning, de handel in drugs en jeugdcriminaliteit is broodnodig. In een grote stad als Den Haaf vallen steeds meer jongeren voor de charmes van drugsdealers en andere criminelen. Met dat soort criminaliteit moet je hard afrekenen, als je jongeren van dat pad wilt houden.

 

Geld ook houden

Maar hebben investeringen van onze nieuwe coalitie en van de minister van Justitie wel zin, als verdachten die zijn gepakt voor drugsdealen vrijuit gaan? Als jongeren die we op het rechte pad proberen te houden zien dat je niet alleen snel geld kan verdienen, maar het ook mag houden? Als ondermijning loont omdat je crimineel verkregen geld in je zak mag houden, ook al ben je gepakt?

Het OM geeft zelf aan dat het pijn doet dat het hiertoe moet overgaan. Verzachtend zou moeten zijn dat het gaat om ‘slachtofferloze zaken’. Wat dat dan zijn? Het gaat om hennepkwekerijen, om dealen van drugs, om grote hoeveelheden cocaïne. Als je bedenkt wat een drugsverslaving allemaal kapot kan maken en dat er in Nederland iedere werkdag iemand sterft aan het gebruik van harddrugs en er talloze doden vallen in de keten van productie en smokkel van dit verderfelijke spul. kan je dit toch niet met droge ogen zeggen? Bovendien laat het OM het afnemen van crimineel geld varen. Het is onverteerbaar en maatschappelijk onacceptabel dat criminaliteit op deze manier letterlijk loont. 

Onze oproep aan de minister is: laat de investeringen van gemeente en Rijk geen weggegooid geld zijn. Zorg liever gisteren dan vandaag dat het OM wordt versterkt met goede extra mensen die ervoor kunnen zorgen dat criminelen geplukt worden en achter tralies gaan.

 

Bron: Den Haag Centraal

 

 

Deel dit op social media