Terug naar nieuwsoverzicht

Opinie: Agenten niet zomaar verdacht maken. Eerst de feiten, dán het oordeel

Eerst de feiten, dan het oordeel. Dat moet volgens de Haagse VVD ook gelden voor de agent die in opspraak kwam vanwege een filmpje van zijn optreden tijdens rellen in het Haagse Joubertplantsoen vorig weekend.

We leven in een tijd waar bijna alles wat merkwaardig is tot ons komt via onze beeldschermen. Op het moment dat er iets op straat gebeurt, is er wel iemand die het met een telefoon heeft gefilmd en gedeeld met de wereld via sociale media.

Zo was er vorig weekend een actie van de politie in de Haagse wijk Transvaal. Het filmpje dat dáárover werd gemaakt lijkt er niet om te liegen: het lijkt alsof een agent een weerloze, op de grond liggende man, op zijn gezicht schopt.

Bewust wordt hier het woord ‘lijkt’ gebruikt. Filmpjes vertellen meer dan tienduizend woorden, maar nooit het hele verhaal. Toch hadden veel leden van de gemeenteraad al snel hun oordeel klaar. Het hele politieke spectrum, van Groep de Mos tot de Islamdemocraten: ze plaatsten allemaal de politie op het verdachtenbankje.

 

Teruggefloten

De Haagse VVD heeft hier bewust niet aan meegedaan. Bij het beoordelen van acties van mensen geldt: eerst de feiten, dan het oordeel. Onze politie verdient die aanpak ook. Het werk van onze agenten wordt steeds moeilijker en complexer en van structureel onterecht politiegeweld is geen sprake. De politie verdient daarom onze steun en geen loze verdachtmakingen. Zelfs wethouders maken zich hier schuldig aan. Wethouder Kapteijns stelde laatst dat de politie bij een demonstratie van Extinction Rebellion ‘het randje had opgezocht’. Gelukkig heeft het college hem op dit punt teruggefloten.

Ondertussen weten we iets meer over wat er zich afgelopen weekend in Transvaal heeft afgespeeld. Naar schatting waren er vijftig lieden, van buiten de stad, getrokken naar Transvaal. Naar eigen zeggen om te ‘demonstreren’ tegen de coronamaatregelen. De maskers, knuppels, een mes en zwaar vuurwerk laten er geen misverstand over bestaan: dit waren geen demonstranten, maar hooligans.

Deze zelfverklaarde Defendgroep verspreidde pamfletten (in diverse talen) waarin buurtbewoners werden opgeroepen samen met deze hooligans in opstand te komen tegen de staat. Toen de politie verscheen, werd deze direct aangevallen door de hooligans.

 

Gebiedsverbod

Voor deze Defendgroepen geldt voor de Haagse VVD: aanpakken, de stad uitzetten én met een gebiedsverbod voorkomen dat ze weer terugkomen. Uiteraard binnen de regels van de rechtsstaat. Of in dit specifieke geval de politie binnen de regels van de rechtsstaat opereerde, zal onderzoek uitwijzen. Zoals Sjaak Bral zei in zijn column: ‘Ik heb geleerd dat je een film in z’n geheel moet bekijken. Inclusief de aftiteling. Niet enkel de gemaakte werkelijkheid.’

Laat ik over één ding duidelijk zijn: ik wil niet zeggen dat hier per definitie niets onoorbaars is gebeurd. De politie en het OM doen onderzoek en de agent in kwestie is voorlopig niet op straat. Dit is een gepaste reactie op wat er is gebeurd en we zullen moeten afwachten wat het onderzoek ons leert. Dán komt het oordeel.

 

Bron: Algemeen Dagblad Haagsche Courant

https://krant.ad.nl/titles/algemeendagblad/7921/publications/27013/articles/1477393/45/1

Deel dit op social media