Terug naar nieuwsoverzicht

Maidenspeech Alexander Roep: ‘Ik sta hier voor, namens en vanuit het MKB’

Dank u wel voorzitter en dank aan u allen, want ik krijg vandaag wat extra tijd om u met mijn persoonlijk verhaaltje te vermoeien in deze afronding van het commissiedebat over de top-100 meest MKB-vriendelijke steden.

Voorzitter,

Plek 316, in een top-100. Laat dit even op u inwerken.

De derde stad van Nederland, op plek 316 in een top-100. Om je kapot te schamen.

Tijdens de coronacrisis kwam ik er vanuit mijn werk als horecaondernemer achter hoe groot de kloof kan zijn tussen de overheid en de ondernemer. Ik ben toen mee gaan lopen met Judith Oudshoorn, mijn voorgangster op deze plek en dat heeft uiteindelijk geleid tot mijn kandidaatstelling voor deze raad.

Ik heb best wel even getwijfeld of ik dit wel moest gaan doen, want dit werk kost veel tijd en daarnaast is lang stilzitten niet bepaald mijn hobby. Ik heb tot een jaar geleden ook nooit echt politieke ambitie gehad en ik heb -zeker niet in de laatste plaats- ook nog eens een gezin waar ik graag bij ben als ik niet in de keuken van mijn restaurant hamburgers sta te flippen.

Toch heb ik besloten er vol voor te gaan. De meest irrationele beslissing in mijn leven tot nu toe.

Gebaseerd op gevoel.

Ik vind er wat van en ik vind dat als je er wat van vindt dat je er dan vervolgens ook wat mee moet gaan doen, want met heel hard boe roepen vanaf de zijlijn ga je -tenzij je Waldorf of Stadler heet- sowieso nooit iets bereiken.

Nu ben ik hier een maand of drie en eigenlijk komt alles vandaag al samen. Ik sta hier namelijk met maar één reden.

Het MKB.

Het MKB is wat mij betreft het kloppend hart van onze mooie stad.

Het MKB zorgt voor vele duizenden banen.

Het MKB zorgt voor sociale cohesie in de wijken.

Het MKB leert jonge mensen wat werken is en hoe je verantwoordelijkheid moet nemen in het leven.

Deze stad zou nergens zijn zonder onze ondernemers.

Ik sta hier voor, namens en vanuit het MKB.

Voorzitter, ik ga afronden.

Dat de Haagse ondernemers ontzettend belangrijk zijn voor deze stad, daar zijn we het met zijn 45-en wel over eens denk ik.

Maar waarom denken deze ondernemers dan nog steeds niet mee?

Natuurlijk zijn er de brancheorganisaties die fantastisch werk doen en aan tafel zitten op de grote beleidslijnen. Dat is een goed vertrekpunt!

Maar de uitwerking van beleid, “de regeltjes”, dat is waar onze ondernemers iedere dag mee te maken krijgen.

JUIST DAAR! Daar moeten ondernemers mee kunnen kijken! Vandaar mijn motie om ondernemers mee te laten praten over regels en beleid via een MKB-toets. 

Dank u wel voor de tijd en de aandacht. 

Deel dit op social media