Terug naar nieuwsoverzicht

Jochies (11) vast voor explosies in Den Haag

Het is ongelooflijk dat 11-jarigen explosieven plaatsen voor criminelen. Dit is geen kattekwaad, maar een zwaar misdrijf. Waar zijn hun ouders? Gemeente en politie moeten ouders aanspreken op hun verantwoordelijkheid en kunnen dwingen dat ze die nemen als dat nodig is. Explosies zijn een landelijk probleem. Er zijn ook landelijke oplossingen nodig. Het zware vuurwerk dat wordt gebruikt moet onder de wapenwet komen te vallen.

In Laak sneuvelden zaterdagmiddag door een bom meerdere ramen van portiekwoningen. De politie hield twee jongens van 11 jaar en een jongen van 15 jaar aan. En in de nacht van vrijdag op zaterdag werden twee jongens van 14 en 13 jaar aangehouden op verdenking van het leggen van een explosief naast een winkelpand op de Hogewal, waar een maandje eerder al eens een explosie met heel veel schade plaatsvond.

Burgemeester Van Zanen schreef onlangs in een raadsbrief dat in 2023 in Den Haag 55 explosies hebben plaatsgevonden. De burgemeester zegt intensief met andere steden te praten. Bijvoorbeeld met Rotterdam, waar ook veel zorgen zijn over explosies, maar ook met steden buiten de zogenoemde G4 (met Utrecht en Amsterdam, red.).

Fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg: ,,Ongelooflijk dat 11-jarigen dit doen. Dit is geen kattenkwaad, maar een zwaar misdrijf. De gemeente en politie moeten de ouders van deze kinderen aanspreken op hun verantwoordelijkheid, daar zijn ook dwingende maatregelen voor nodig”. Zij vindt, net als de landelijke VVD, dat het zware vuurwerk dat gebruikt wordt voor veel explosies onder de wapenwet moet vallen.

Deel dit op social media