Terug naar nieuwsoverzicht

Haagse VVD in het nieuws: ‘Maak van Haags centrum één groene tuin’

Donderdag 4 februari – Illah Rubio, AD

Maak van het plein voor het nieuwe cultuurgebouw Amare één grote tuin. Een groen hart dat zich uitstrekt van de voorgevel van Amare tot rond de Nieuwe kerk, het Filmhuis en het Theater aan het Spui. Met dit voorstel komt de VVD-fractie in Den Haag, nu Amare bijna klaar is.

De inrichting van een nieuw plein is een enorme kans voor de stad, vinden de raadsleden Det Regts en Ayse Yilmaz. Zo waren het nieuwe stadhuis en de bibliotheek van Richard Meier volgens hen indertijd het begin van de wederopbouw van het stadshart.

,,En Amare, het nieuwe muziek- en danscentrum, is de afsluiting van dat proces. Daar kunnen we nu een proces van vergroening van de binnenstad aan toevoegen. Door het plein in te richten als een tuin, zonder stenen bestrating of asfalt, maar met waterdoorlatend grind, fijne kiezel of schelpen, zoals bijvoorbeeld het Lange Voorhout. Met dubbele bomenrijen en met fraai vormgegeven bankjes en eventueel met een architectonisch ontworpen vijver met rondom stoelen maken we de plek geschikt maken voor alle Hagenaars om te verpozen.”

De burgemeester van Parijs heeft onlangs geopperd om de Champs-Elysées te ontstenen en tot een tuin om te vormen, in het verlengde van de tuin van de Tuilerieën. Een mooi voorbeeld voor Den Haag, menen de liberalen.

De inrichting van het Spuiplein biedt volgens hen eveneens een kans om een visie te ontwikkelen voor het gebied dat zich uitstrekt vanaf de Amsterdamse Veerkade tot aan de Kneuterdijk. ,,Dit hele gebied is inmiddels autoluw gemaakt, maar is in feite een totaal versteende vlakte met asfalt en tegels.”

Na de vergroening en ontstening van het Spuiplein willen zij plannen ontwikkelen om de ontstening en vergroening van de binnenstad verder uit te rollen. Gedacht kan worden aan het ontstenen van het Spui, de Hofweg, de Hofplaats, de Buitenhof en de Plaats tot aan de Kneuterdijk, aldus Regts en Yilmaz.

Inspiratiebron

,,Daar kan een grote en prachtige stadstuin ontwikkeld worden, met als inpiratiebron de Tuilerieën in Parijs. Door dat hele gebied te ontstenen zou er een groot wandelgebied kunnen worden ontwikkeld, met dubbele rijen (linden)bomen en aan beide zijden een fietspad. Een groene long in het hart van een versteende stad.”

De kans dat dit voorstel het haalt, lijkt groot. Coalitiepartij GroenLinks reageert in ieder geval al enthousiast.

Deel dit op social media