Terug naar nieuwsoverzicht

Haagse VVD in het nieuws: ‘De Haagse VVD zet in op herkenbare Haagse bouw.’

Donderdag 28 janauri

Tijdens een debat in de commissie Ruimte heeft Raadslid Jan Pronk het college bevraagt over de verdichting van de stationsgebieden. Er worden duizenden woningen toegevoegd tussen de drie grote stations van Den Haag: Hollands Spoor, Centraal Station en Laan van NOI (het CID). De Haagse VVD vindt dat het college veel nadrukkelijker moet kijken naar de kwaliteit van de toe te voegen woningen. Jan Pronk heeft opgeroepen met een integraal beeldkwaliteitsplan te komen voor het hele CID: “Zo kunnen we ervoor zorgen dat er in het CID herkenbare Haagse bouw wordt toegepast.”

Quote uit de Telegraaf:
„Ik zie best veel draagvlak voor de richting van verdichting, maar heb veel zorgen over hoe dat proces verloopt. Dat moeten we serieus nemen voordat we verder gaan”, stelde Jan Pronk (VVD).

Quote uit het Algemeen Dagblad:
En zeg hem niet dat alles wel goedkomt, want uit de stukken van de gemeente blijkt dat het stadsbestuur nog 340 miljoen euro moet vinden voor die noodzakelijke voorzieningen. ,,Over twintig jaar gerekend is dat 17 miljoen per jaar”, zegt raadslid Jan Pronk van de VVD, de partij van verantwoordelijk wethouder Anne Mulder. ,,Door de coronacrisis hebben we al bijna geen reserves meer. Hoe gaan we dat gat van jaarlijks 17 miljoen dichten?”

Verdichten en vergroenen is prima, vindt hij, maar hoe gaat het stadsbestuur voorkomen dat er straks wel woningen staan, maar geen voorzieningen? ,,Ik zie de projectontwikkelaars al komen”, zegt Pronk: ,,’Sorry, onze bouwkosten zijn veel hoger geworden, wij kunnen niet meer zoveel meebetalen aan groen en sport’.”

Quote bij Omroep West:
Verder is er kritiek op de betaalbaarheid. De plannen kennen een tekort van 340 miljoen euro, 17 miljoen per jaar. Terwijl de gemeente geen geld heeft. ‘Hoe gaan we dat gat overbruggen,’ vroeg VVD’er Jan Pronk zich af.

Dan vreest de VVD, de eigen partij van wethouder Anne Mulder die over de plannen gaat, ook nog voor een gebrek aan kwaliteit. Jan Pronk pleitte daarom voor ‘Haagse herkenbare bouw’. Het raadslid: ‘We hebben maar een kans om dit goed te doen. Wij willen hier geen projectontwikkelaars-torentjes. Maar iets waar bewoners trots op zijn. We gaan hier dan ook streng op toezien.’ Wethouder Mulder gaat tijdens het vervolg van de vergadering volgende week, reageren op de kritiek.

Deel dit op social media