Terug naar nieuwsoverzicht

Haagse VVD en Hart voor Den Haag willen opheldering over asielaanpak BenW

 

De Haagse VVD en Hart voor Den Haag willen dat het college van BenW geen stappen zet in de nieuwe asielaanpak, voordat er een debat over heeft kunnen plaatsvinden in de gemeenteraad. De dag dat het politieke reces begon informeerde het college van BenW de raad over een nieuwe aanpak voor de opvang van asielzoekers in Den Haag. Het college wil onder andere een ‘permanente woonoplossing’ voor asielzoekers. Dat klinkt volgens VVD-fractievoorzitter Van Basten Batenburg en Hart voor Den Haag-raadslid Bom alsof het college een AZC in Den Haag wil vestigen. Ze vragen opheldering aan BenW.

Dat het college van plan lijkt om nieuwe (al dan niet) permanente opvanglocaties aan te wijzen zonder de buurt vooraf te informeren en omwonenden de kans te geven om hun mening te geven en zorgen te delen, valt slecht bij de raadsleden. “In Den Haag mag je meepraten over de plaatsing van een afvalbak en fietsnietjes, maar blijkbaar niet over een opvanglocatie in de straat. Dat kan en moet beter,” aldus Bom.

De brief van het college is volgens de partijen bovendien ingehaald door de val van het kabinet. Er komen nieuwe verkiezingen en de spreidingswet lijkt controversieel te zullen worden verklaard. Daarmee valt de dwang om een bepaald aantal opvangplekken te realiseren, waar het college nog van uit gaat, weg. Van Basten Batenburg: “Dat betekent dat je vooral moet zorgen dat een nieuw kabinet doet wat nodig is om de instroom te beperken. En dat, als er dan nog regels komen voor verdeling van asielzoekers, die eerlijk zijn en ook rekening houden met hoeveel Oekraïners een stad opvangt, hoe erg de woningnood is, hoeveel arbeidsmigranten er wonen en hoeveel ander soort opvang er al is, bijvoorbeeld voor daklozen. Daar zou dit college zich voor moeten inzetten nu.”

De raadsleden hebben schriftelijke vragen gesteld en willen een debat voordat het college stappen zet om de nieuwe aanpak in te voeren. “Zoiets kan het college niet zomaar zonder debat doordrukken!”

Deel dit op social media