Terug naar nieuwsoverzicht

AD Haagsche Courant: ‘Het vertrek van Shell is vreselijk, dit krijg je als je blijft bashen’

Van ‘Vreselijk nieuws’ tot ‘Goed dat een fossiele reus vertrekt’: zo reageert de politiek op Shell-besluit

Had Den Haag meer moeten doen om het grootste bedrijf van Nederland te behouden in de stad? Of biedt het vertrek van de oliegigant juist nieuwe kansen? De reacties uit de Haagse gemeenteraad verlopen precies via de politieke breuklijnen. Van ‘rampzalig voor de economie’ tot ‘het beste dat Shell ooit heeft gedaan voor een klimaatneutraal Den Haag’.

Het aangekondigde vertrek van Shell uit Den Haag kwam voor het kabinet en de Shell-medewerkers compleet uit de lucht vallen. Maar toch gaat het er bij een aantal partijen in de gemeenteraad niet in, dat het stadsbestuur zich net zo zeer heeft laten verrassen. De geruchten over een verhuizing naar het Verenigd Koninkrijk deden al ruim een jaar geleden de ronde en leidde destijds tot vragen van Groep de Mos-raadslid Ralf Sluijs, die wilde weten of Shell inderdaad wilde vertrekken.

Het antwoord van de wethouder leek destijds bijna net zo helder als de vragen van Sluijs: ‘[…] voor zover ons bekend is een dergelijk vertrek op dit moment niet aan de orde’,  schreef het college aan de gemeenteraad. Bovendien werd opgemerkt dat Shell werd gezien als een belangrijke werkgever voor de stad en dat er ‘zeer regelmatig’ overleg is tussen gemeente en het Brits-Nederlandse concern.

Ergeren aan het bashen van Shell

Juist daarom wil Sluijs nu weten wat Den Haag heeft gedaan om Shell te behouden en wat de precieze impact van het vertrek is voor de stad. Want hij noemt het ‘rampzalig voor de Haagse economie’. ,,Ik wil wel weten wat we hadden kunnen doen om Shell in de stad te houden. Ik vind zeker dat er sprake is van gezichtsverlies. Veel mensen danken hun baan – direct of indirect – aan Shell. En iedereen had de mond vol over de Brexit en de gevolgen voor het Verenigd Koninkrijk; nu zijn we met Unilever en Shell twee multinationals kwijt.”

“Dit is wat je krijgt als linkse partijen constant hun pijlen richten op zo’n enorme werkgever en er gekkies steeds staan te proteste­ren voor de deur van Shell”

,,Ik heb me ook geërgerd aan het bashen van Shell. Ze konden niets goeds doen en alles moest aan banden worden gelegd.” Daarin vindt hij steun van VVD-raadslid Judith Oudshoorn, die het vertrek van het Shell-hoofdkantoor ‘vreselijk’ noemt. ,,Dit is wat je krijgt als linkse partijen constant hun pijlen richten op zo’n enorme werkgever en er gekkies steeds staan te protesteren voor de deur van Shell.”

Den Haag is een stad waar vooral de overheid zorgt voor banen. Dat het grootste bedrijf van Nederland nu zegt het hoofdkantoor te willen verplaatsen, baart haar daarom veel zorgen. ,,We zijn namelijk geen stad van handel en nijverheid. Je moet dan als gemeente de rode loper uitrollen voor dit soort bedrijven. Ik ga er vanuit dat de gemeente niet verrast is door dit besluit. Als dat wel zo is, zegt dat alles over hoe de gemeente met grote werkgevers omgaat. Dat zou ik heel naar vinden.”

Linkerkant

Hoe anders is de blik van de partijen aan de linkerkant van het politiek spectrum, zoals de Partij voor de Dieren. Fractievoorzitter Robert Barker vindt dat het een duidelijk signaal is van Shell. ,,Het laat zien dat Shell als fossiel conglomeraat weinig binding heeft met Nederland, maar vooral kijkt waar de belasting het laagst is en ze zo lang mogelijk door kunnen gaan met de vernietiging van de aarde. Wij vinden het niet erg dat zo’n fossiele reus vertrekt. De functies die weggaan zijn vooral expats. Het is niet erg dat er wat minder expats in Den Haag zijn.”

Volgens Barker biedt het Den Haag ook juist de kans om in te zetten op bedrijven die duurzaamheid hoger in het vaandel hebben staan. ,,De banen die nu weggaan zijn geen duurzame banen. Die zouden op termijn toch verdwijnen. En je moet ook realistisch zijn: het maakt Shell echt niet uit of de gemeente meer gaat pamperen. Ze kiezen gewoon voor de plek waar ze financieel het gunstigst af zijn.”

Geen uitzwaaimoment

Ook de Haagse GroenLinks-fractie treurt niet om het Shell-besluit. Raadslid Maarten De Vuyst spreekt van een ‘korte rouwcurve’. Hij is het met Barker eens dat het vertrek getuigt van weinig binding met Den Haag. ,,Ik zal geen uitzwaaimoment voor ze organiseren, maar als het gaat om de verantwoordelijkheid van Shell in de wereld springen er toch een hoop negatieve dingen uit.”

De Vuyst ziet dan ook best wat lichtpuntjes. ,,Technisch opgeleide mensen kunnen zo een baan vinden in de energietransitie. Als expats vertrekken wordt de druk op de woningmarkt misschien wat minder en wellicht komt er een gebouw vrij dat gebruikt kan worden voor starterswoningen met een deel sociale huur.”

Wat GroenLinks betreft hoeft het de gemeente niet aangerekend te worden dat Shell weggaat en hoeft het stadsbestuur ook geen moeite te doen om het bedrijf te behouden. ,,We zijn een internationale stad van recht en vrede. Dat is iets dat Shell niet aan zijn kont heeft hangen. Ons doel voor een klimaatneutraal Den Haag komt hiermee ook dichterbij. Het vertrek is misschien wel de grootste bijdrage aan de energietransitie in Den Haag die Shell heeft geleverd.”

Bron: AD Haagsche Courant

https://www.ad.nl/den-haag/van-vreselijk-nieuws-tot-goed-dat-een-fossiele-reus-vertrekt-zo-reageert-de-politiek-op-shell-besluit~ac642474b/

Deel dit op social media