Terug naar nieuwsoverzicht

Open brief aan directie NS: “NS faciliteert donkerste vorm van onverdraagzaamheid op 7 oktober 2024”

Geachte heer Koolmees,

Op dinsdag 7 oktober aanstaande zijn op 16 van uw NS stations “sit-ins” aangekondigd door een samenraapsel van actiegroepen. Wij schrijven u om uw aandacht voor en actie tegen ongebreideld antisemitisme bij deze acties te vragen.

Het demonstratierecht en de vrijheid van meningsuiting is -in tegenstelling tot vele andere landen- in ons land gelukkig een onvervreemdbaar grondrecht. Hier bestaat geen discussie over. Mensen mogen in onze democratie demonstreren en hun mening uitdragen en wij staan voor dat recht, ook als we de ideeën verwerpelijk vinden. Wij maken ons als VVD’ers uit de steden waar deze demonstraties worden gehouden echter zorgen om de haat, intolerantie en het antisemitisme bij deze acties, alsmede de dreigende sfeer, intimidatie en belemmeringen voor uw reizigers, onze inwoners. De aankondiging om juist op 7 oktober in onze steden sit-ins te houden, is aanleiding voor ons pleidooi.

Immers, deze datum is niet toevallig gekozen. Op 7 oktober 2023 vond de terroristische aanval door Hamas plaats, waarbij meer dan 1200 onschuldige Israëlische burgers thuis, of op een muziekfestival werden gemarteld, verkracht en vermoord. Op deze datum werden bovendien honderden onschuldige mensen ontvoerd. Nog altijd worden er meer dan 100 gijzelaars door terreurgroep Hamas gevangen gehouden, waaronder ouderen en kleine kinderen. Door op 7 oktober deze “sit-ins” te organiseren weerklinkt in de boodschap steun voor deze aanval.

Eerdere ervaringen met deze “sit-ins” leren dat niet alleen doorgangen op en naar stations, perrons en de openbare weg worden geblokkeerd, maar ook dat er borden en slogans zijn die het vernietigen van de staat Israël en van het Joodse volk verheerlijken, de Holocaust bagatelliseren, dat er vlaggen met haatdragende teksten worden meegedragen, dat de in Duitsland verboden kreet “from the river…” wordt gescandeerd en dat er massaal gezichtsbedekkende kleding wordt gedragen.

Het effect van deze “sit-ins”, die de donkerste vorm van onverdraagzaamheid uitstralen, is dat gewone reizigers niet alleen op onaanvaardbare wijze gehinderd en geïntimideerd worden, en Joodse reizigers bang zijn om op of bij uw stations te komen. Als eigenaar van de stations kunt u de grenzen (mede) bepalen en wij vragen u dit bij de aangekondigde acties overtuigend te doen.

Concreet vragen wij u het volgende:

1. Laat zien dat de NS inmiddels een organisatie is die antisemitisme niet faciliteert.
2. Durf positie te nemen in wat u wel en niet toestaat, en vooral ook waar u dat toestaat.
Een station heeft immers meerdere in- en uitgangen, en meerdere locaties waar gedemonstreerd kan worden. En het station is van u.
3. Overleg met de burgemeesters van de “sit-in-steden” welke maatregelen u zelf, samen en door de gemeente, politie en OM kunt laten nemen.
4. Zorg voor ongehinderde, veilige looproutes voor alle reizigers.

Tot slot zouden wij het gepast vinden om juist op deze dag van de herdenking van de terreuraanval van Hamas de solidariteit met de gijzelaars en hun nabestaanden te tonen door elk uur op de schermen het gele lintje (yellow ribbon) te tonen.

Hoogachtend,

VVD Den Haag Lotte van Basten Batenburg
VVD Alkmaar John van der Rhee
VVD Leeuwarden Marcel Visser
VVD Groningen Ietje Jacobs-Setz
VVD Enschede Rachel Denneboom

Deel dit op social media