Terug naar nieuwsoverzicht

‘Tweede Kamer: draai deze bezuinigingen op OV terug.’

Het kabinet gaat 110 miljoen euro bezuinigen op het openbaar vervoer in en rond Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Dat is zeer slecht nieuws voor onze steden: concreet betekent dit sluiting van haltes, het minder frequent rijden van bussen, metro’s en trams, het afnemen van de sociale veiligheid en het duurder worden van het OV. Draai deze bezuiniging terug, is de gezamenlijke oproep van de VVD-fracties Rotterdam en Den Haag aan de Tweede Kamer.

De bezuiniging leidt tot een verslechtering van het OV-netwerk en hogere kosten voor reizigers. In praktijk betekent dit dat trams minder vaak kunnen rijden, haltes sluiten en de kosten voor de reiziger omhoog gaan. Dit tast de leefbaarheid en economische kracht van de steden aan. Bovendien, zonder goed functionerend openbaar vervoer worden de steden steeds minder bereikbaar, wat negatieve gevolgen heeft voor de economie, het milieu en de levenskwaliteit. Bezuinigen op openbaar vervoer is kortzichtig beleid dat onze steden letterlijk en figuurlijk stillegt.

Rotterdam en Den Haag staan voor enorme uitdagingen. Met de groeiende bevolkingsaantallen en de plannen voor duizenden nieuwe woningen in de komende jaren, wordt de vraag naar goede infrastructuur en bereikbaarheid steeds urgenter. De aangekondigde bezuiniging is niet alleen slecht nieuws voor reizigers, maar ook voor de woningbouwopgave. Als het Rijk wil dat er in onze steden meer woningen worden gebouwd, moet het Rijk in het OV investeren, in plaats van erop te bezuinigen. Goede verbindingen zijn essentieel voor groei. Mensen moeten niet alleen kunnen wonen in een stad, maar ook bij hun werk, sport, studie of vrienden komen. Daarvoor is het OV van groot belang. En ook voor onze ouderen. Zij mogen niet vereenzamen doordat de bushalte voor de deur door deze bezuiniging verdwijnt.

Daarnaast gaat het ook om het hebben van een langetermijnvisie. In het Regeerprogramma staat dat het kabinet inzet op een toekomstbestendig, betrouwbaar, veilig, betaalbaar, en toegankelijk openbaar vervoer. De huidige bezuinigingsplannen staan haaks op deze visie en zetten de bereikbaarheid van onze steden op het spel. Het kabinet wil de veiligheid in het OV verbeteren. Deze bezuiniging zorgt dat er juist bezuinigd moet worden op de veiligheid in het OV. Het kabinet moet zijn woord houden en de voorgenomen bezuiniging terugdraaien. De inwoners en bezoekers van onze steden verdienen goed OV.

Hoe onze steden eruitzien in de toekomst hangt af van de keuzes die we vandaag maken. Als we willen dat Rotterdam en Den Haag ook in de komende decennia leefbare, bereikbare en welvarende steden blijven, dan moeten we investeren in ons OV-netwerk. Een sterke stad begint bij een sterk openbaar vervoersnetwerk. Daarom roepen wij op aan de Tweede Kamer, aan de coalitie en specifiek aan de VVD-fractie: stop deze bezuiniging en denk aan de leefbaarheid van de stad. Op 8 oktober wordt de begroting van I&W behandeld in de Tweede Kamer, dat is de mogelijkheid om deze fout van bezuinigen op ons OV te herstellen. Doe de woorden van het Hoofdlijnenakkoord eer aan: geef onze steden hoop, toon lef en wees trots op onze prachtige steden. Bezuinigen op OV in onze steden is geenszins teken van hoop, lef en trots. Het is de verkeerde keuze.

Deel dit op social media