Terug naar nieuwsoverzicht

Haagse VVD wil Oekraïne-tribunaal naar Den Haag halen

Den Haag moet als Internationale Stad van Vrede en Recht de thuisbasis worden van het op te richten Oekraïne-tribunaal, vindt de VVD in de Haagse gemeenteraad. De eerste stappen om een tribunaal op te richten worden op dit moment op het internationale toneel gezet. Daarom is het volgens fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg hoog tijd dat het college werk gaat maken van het huisvesten van het nieuwe instituut.
 
De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen lanceerde eind november het intiatief om samen met de VN een tribunaal op te richten om Russische plegers van misdrijven in Oekraïne te vervolgen. Ook het Nederlandse kabinet sprak al steun uit voor een tribunaal en noemde Den Haag een logische locatie. Ook het Haagse college moet nu volgens de liberalen in actie komen. “Het college moet een plan maken en een lobby in Europa beginnen, samen met het kabinet, en bijvoorbeeld een boegbeeld aanwijzen om dit tribunaal naar Den Haag te halen.”
 
Er is volgens de Haagse VVD geen betere plek om het tribunaal te huisvesten dan de goed beveiligde Internationale Zone. “Wij hebben in Den Haag de ervaring, expertise en locatie, met op een steenworp afstand Eurojust, het Internationaal Strafhof (ICC) en Europol. Het college heeft toch al plannen om dit gebied op de schop te nemen voor de Telderstunnel. Als ze die plannen uitwerken, moeten ze de huisvesting van dit nieuwe tribunaal meteen meenemen,” aldus Van Basten Batenburg.
 
De liberalen vinden het belangrijk dat oorlogsmisdaden worden bestraft. Er zijn al tienduizenden meldingen van oorlogsmisdaden en dat aantal neemt nog dagelijks toe. Die worden onderzocht door een speciaal onderzoeksteam, gecoördineerd door het ‘Haagse’ Eurojust en in samenwerking met het ‘Haagse’ Internationaal Strafhof (ICC). Maar gedurende de oorlog is het voor Oekraine amper mogelijk om de oorlogsmisdaden te bestraffen. “Er lijkt brede overeenstemming dat er een speciaal tribunaal nodig zal zijn. Daar moeten we als internationale stad van vrede en recht de rode loper voor uitrollen.”
 

Deel dit op social media