Terug naar nieuwsoverzicht

Haagse VVD over geweld tegen hulpdiensten: ‘Alles uit de kast om tuig aan te pakken’

De afgelopen weken gingen hooligans en vandalen de straat op om te ‘demonstreren’, maar wat plaatsvond had niets met demonstreren te maken, stelt de Haagse VVDPolitiechef Van Musscher gaf aan dat het ging om een groep van tussen de vijftig en honderd personen die uit het niets met grof geweld de hulpdiensten aanviel met knuppels, messen en gasmaskers. Een ambulance werd in de Schilderswijk bekogeld met stenen en de politie werd aangevallen met vuurwerkbommen. De Haagse VVD trekt een grens. Fractievoorzitter Frans de Graaf: “Het moet afgelopen zijn met dit tuig, tot hier en niet verder. We moeten alles uit de kast trekken om dit geweld te bestrijden.” 

Volgens De Graaf had de agressie niets met de coronamaatregelen te maken: “Er wordt ook gesproken over frustratie en verveling. Niets, maar dan ook níets rechtvaardigt deze agressiviteit. Je moet met je handen afblijven van onze hulpdiensten én van onze wijken. We moeten laten zien dat we dit niet tolereren.”

De Haagse VVD wil dat de politie toegang krijgt tot besloten groepen op sociale media waarin opgeroepen wordt tot geweldsacties. “Deze groepen zijn broeinesten van geweld en vandalisme. We moeten als stad eerder signalen kunnen krijgen als er iets broeit zodat de politie eerder aanwezig kan zijn en een wijk preventief kan afsluiten voor buitenstaanders. ” De Haagse VVD wil daarnaast dat we meer doen met de middelen die we al hebben. Méér camera’s, méér gebiedsverboden, méér samenwerking met Defensie in het gebruik van drones. “We doen nu al wat we kunnen, maar het is niet genoeg”, stelt De Graaf.

Om het recht van demonstratie te kunnen waarborgen moeten we als samenleving voorkomen dat tuig dit grondrecht gaan misbruiken. “Zij doen geweld aan onze hulpdiensten, onze wijken én onze grondrechten. Dat laten we niet gebeuren.” Afgelopen weekend bleken er ook veel minderjarigen bij de rellen betrokken te zijn geweest. De Haagse VVD wil daarom dat bij dit soort geweldsorgies de jongeren uit de anonimiteit worden getrokken, de ouders worden aangesproken en waar nodig (financieel) verantwoordelijk worden gesteld. In samenwerking met de omgeving kunnen we via jongerenwerk en scholen ervoor zorgen dat jongeren niet meedoen met dit soort bruut vandalisme.

 

 

Ook te lezen in de Telegraaf: https://digitalekrant.telegraaf.nl/static/cci/index.html?epub=https://digitalekrant.telegraaf.nl/cdn/premium/8a455acbdcf59b8cc2af772a0d5e240c/web/OPS/cciobjects.json#/pages/56-57

Deel dit op social media