Terug naar nieuwsoverzicht

Haagse VVD over actiegroep die opnieuw autobanden laat leeglopen: ‘Dit is vandalisme’

Het was deze week weer raak. Actiegroep The Tyre Extinguishers liet twee autobanden leeglopen in Duinoord. De VVD is er klaar mee en stelt schriftelijke vragen in de gemeenteraad. ‘Het is ongelofelijk belangrijk dat mensen aangifte gaan doen om het probleem in kaart te brengen’, zegt raadslid Caroline Peeck.
 
Mensen hebben hun auto nodig om naar werk te gaan, de kinderen naar school te brengen of misschien is er wel een noodgeval en moet je snel naar het ziekenhuis. Die mensen worden daarin verhinderd door dit soort acties. ‘Je blijft ongeacht je overtuiging van andermans spullen af, het is gewoon vandalisme wat hier gebeurt’, zegt Peeck.
 
De VVD twijfelde of ze dit soort acties wel aandacht moeten geven, maar kiezen hier toch voor omdat het ‘ongelofelijk belangrijk’ is dat er aangifte wordt gedaan. ‘Hierdoor kan de politie actie ondernemen en kunnen ze meer inzetten op surveillance in de wijk’, vertelt het raadslid.
 

Slachtoffer

Marleen was een tijdje terug ook de dupe. Toen zij op een maandagmorgen haar zoontje naar school bracht kreeg zij in de auto een melding dat één van haar banden leeg zou zijn. Dit vond ze erg raar en reed toch voorzichtig door naar school. Toen ze weer de auto instapte zag ze een briefje op haar voorruit. Hierin stond een bericht van de actiegroep: ‘Je zult boos zijn, maar vat het niet persoonlijk op. Jij bent het niet, het is je auto.’ De actiegroep wil af van grote SUV’s in de stad.
Bij het oppompen van de band vond Marleen de boosdoener. ‘Ik draaide het ventieldopje eraf en toen viel er een kleine lins uit. Die is erop geduwd zodat de band leeg kon lopen. Marleen vindt de manier van actievoeren onjuist. ‘Ik vind dat ik zelf niks strafbaars heb gedaan en zij wel. Volgens mij ga je dan echt de mist in met je verhaal.’
 
 
 

Ruim 50 autobanden leeg

‘Je benzineslurper doodt!’ De activisten hebben een eigen website waarin staat dat zij zichzelf verdedigen tegen klimaatverandering, luchtvervuiling en onveilige chauffeurs. Ook leggen ze uit hoe je een autoband leeg moet laten lopen en wat voor auto’s het doelwit zijn. Op de website van The Tyre Extinguishers houden ze de meldingen van lege banden bij. In Den Haag zouden het er al meer dan vijftig zijn. Een stuk minder dan bekend bij de politie. Het laat zien dat er weinig aangifte wordt gedaan van dit soort acties, terwijl dit juist zo belangrijk is om er wat aan te doen volgens Peeck.
 
Bron: Den Haag FM, Robin Wenteler
https://www.denhaagfm.nl/dhfm/4670290/actiegroep-laat-opnieuw-autobanden-leeglopen-dit-is-vandalisme

Deel dit op social media