De Haagse VVD maakt zich zorgen over de mate waarin het college regie voert op de opvang van (onder andere) asielzoekers in Den Haag. In de beleidsbrief “Haagse aanpak nieuwkomers” stelt het college tot doel om een brede integrale aanpak te voeren op de opvang: verantwoord, evenwichtig en rekening houdend met draagvlak en draagkracht, waarbij het de Haagse inwoners goed meeneemt. Het college stelde de raad direct te informeren, zodra een locatie ingezet kan worden. Op 11 oktober kwam echter het nieuws dat het Rode Kruis nareizigers opvangt in het NH Atlantic in Kijkduin, zonder dat het college op de hoogte was.
Daarom stelt Rutger de Ridder de volgende vragen aan het college:
- Klopt het dat de gemeente niet op de hoogte was van de opvang in het NH Atlantic? Zo ja, wat vindt het college hiervan?
- Is het college het met de Haagse VVD eens dat het zeer onwenselijk is dat het COA, Rode Kruis of welke organisatie dan ook zonder afstemming met de gemeente opvanglocaties opent? Graag een toelichting.
- Is het college met de VVD van mening dat van regie geen sprake kan zijn als partners in de opvang het college niet eens informeren?
- Is het college bereid om hierover in gesprek te gaan en harde afspraken te maken met partners? Zo nee, is het college dan bereid de Haagse Aanpak nieuwkomers te herzien, aangezien van regie geen sprake kan zijn?
Dit nieuws kwam terwijl er al een aantal dagen geruchten gingen. Over een andere opvanglocatie, te weten de opvang van 100 “statushouders cq vergunninghouders” aan de Laan van Meerdervoort. De bestuursovereenkomst op deze locatie loopt volgens de COA-website tot 21 december 2024.
De Haagse VVD fractie heeft echter vernomen dat er afgelopen tijd onduidelijkheid is ontstaan over de voortzetting van de opvang van asielzoekers (specifiek: nareizigers) in dit hotel. De afgelopen week hoorden we geruchten dat het opvangcentrum vrijwel per direct zou worden opgeheven, vervolgens kwamen berichten dat er onder hoge druk werd gezocht naar een nieuw onderkomen voor de groep vergunninghouders en inmiddels is het gerucht dat er een nieuwe overeenkomst met de eigenaar zou zijn, zonder Fletcher groep.
- Klopt het dat er de afgelopen dagen onduidelijkheid is ontstaan over het verlengen van de opvang in het hotel aan de Laan van Meerdervoort? Kan het college de raad en de buurt informeren wat er aan de hand is?
- Op welke wijze is het college betrokken bij de discussie? Wanneer is de gemeente door wie geïnformeerd? Welke rol speelt de gemeente in deze situatie?
- Op welke wijze wordt de buurt hierover geïnformeerd?
- Is het college het de Haagse VVD van mening dat het zeer onwenselijk is dat er allerlei geruchten rondgaan, waardoor bewoners allerlei verschillende instanties moeten benaderen om erachter te komen wat er aan de hand is?
- Met wie zijn de originele afspraken over gebruik en beheer van deze locatie gemaakt: de Fletcher groep of de eigenaar? Graag ook een toelichting op wat de huidige situatie betekent voor deze afspraken.
- Loopt de opvang op deze locatie nog altijd af per 21 december aanstaande? Zo ja, waar gaat de betreffende groep dan heen? Zo nee, dat wil zeggen als de opvang op deze locatie zou worden verlengd, wat staat er te gebeuren en hoe worden raad en buurt hierover geïnformeerd?
- Is het college het nog altijd met de VVD eens dat opvang in hotels onwenselijk is? Zo ja, is het college dan met deze ervaring in het hoofd bereid om op korte termijn toe te werken naar een totale afbouw van opvang in hotels?
Op de website van het COA staat dat de overeenkomst voor de opvang aan de Regulusweg afloopt op 31 december 2024.
- Hoeveel mensen worden op dit moment opgevangen aan de Regulusweg?
- Welke inspanningen heeft het college de afgelopen 6 maanden ondernomen om de opvang aan de Regulusweg te langdurig te verlengen?
- Is er al een afspraak met RVB om deze opvang langdurig te verlengen? Zo nee, is het college het met de Haagse VVD eens dat dit onbehoorlijk is en bovendien niet uitlegbaar dat het Rijk dit pand voor een uitdijende ambtelijke organisatie wil inzetten, zeker met het oog op de taakstelling op Rijksambtenaren van 22%?
- Is het college bereid om nog voor de begrotingsbehandeling in de Haagse raad met ministers Faber en Keijzer in gesprek te gaan om nu eindelijk langdurige verlenging van deze opvanglocatie vast te leggen? Zo nee, waarom pakt het college dit niet met meer urgentie aan?
In de Haagse aanpak opvang nieuwkomers stelt het college dat het bestuurlijke afspraken wil maken binnen de regio “om, los van de gemeentegrenzen, over de volle breedte en in gezamenlijkheid te zoeken naar extra opvangplekken en -locaties, waarbij ook de uitruil van taakstellingen tot de mogelijkheden behoort.”
- Kan het college de raad informeren over de inspanningen om alle gemeenten in de regio voldoende opvangplekken te laten organiseren en hierbij ingaan op de verschillende soorten opvang en huisvesting, nadrukkelijk ook de opvang van daklozen en huisvesting van arbeidsmigranten?