Terug naar nieuwsoverzicht

’Het Maanplein eng en grimmig’

Door Tanja Verkaik, Telegraaf.

DEN HAAG Bewoners van het Maanplein in Den Haag kijken niet uit naar de winterse dagen met weinig daglicht. Op het plein is het pikkedonker, omdat de lantaarnpalen niet aangaan. „Het enige licht in de nacht is maanlicht”, zegt VVD-raadslid Noud Dumoulin, die alarm slaat.

’Grimmig’ en ’eng’: zo omschrijven bewoners Tom Cobben hagen en Nena Ogwuru van woontoren Nova, die in juni hun intrek namen, het plein en de zijstraten daar naartoe. „De woning is heel fijn, maar zodra ik naar buiten stap is het een stuk minder prettig”, legt Cobbenhagen uit. Het duister trekt ook hangjeugd aan met scooters en mensen die met de lichten uit urenlang staan geparkeerd met hun auto in- en om het plein.

Gedeald
„Mensen wanen zich hier onzichtbaar in het donker”, zegt Ogwuru. Of er wordt gedeald weten ze niet, omdat ze liefst snel hun gezellig, verlichte woningen opzoeken. „Geen licht doet iets met je veiligheidsgevoel in de avond en nacht”, zegt Ogwuru. „Ik neem zelfs omwegen vanwege de slechte verlichting en ik vermijd de achteringang van de fietsenstalling in ons pand: daar zie je helemaal geen hand voor ogen.”

Gek genoeg staan er volop lantaarnpalen op het plein, maar die hebben nog nooit aangestaan, zegt Cobbenhagen. Wel hangt er nu een lichtsnoer, maar dat biedt te weinig soelaas. De Hagenaar klopte aan bij de gemeente om de straatverlichting aan te krijgen, maar kreeg het deksel op zijn neus.

Privacy
„De gemeente zegt hier niet over te gaan, maar wil om privacyredenen niet zeggen bij wie de bewoners dan wel moeten zijn”, legt hij uit. Ook de huurbaas beloofde er achteraan te gaan. „Maar er spelen tal van problemen in het complex, dus ik heb niet het idee dat dit is gebeurd. Bovendien vind ik wel dat juist de gemeente ervoor moet zorgen dat wij hier met een veilig gevoel kunnen rondlopen. Straatverlichting lijkt mij toch een van de eerste dingen die je regelt als je een nieuwe woningen neerzet.”

„In woontoren Nova alleen al wonen ruim tweehonderd bewoners”, zegt Ogwuru, die het dan nog niet eens heeft over de wooncomplexen en -torens die ook aan het plein grenzen. Raadslid Dumoulin wil opheldering van het college. „Ik geloof heilig in de potentie van de Binckhorst en ik snap dat de ontwikkelingen nog volop gaande zijn, maar de bewoners die hier nu al zitten, moeten niet vergeten worden.”

Hij vindt dat ’de straatverlichting al op orde had moeten zijn voordat de eerste woningen werden opgeleverd’. „Snel die lantaarnpalen aan dus, zodat Tom, Nena en hun buren veilig naar huis kunnen wandelen”, aldus Dumoulin, die schriftelijke vragen stelt aan het stadsbestuur. De gemeente onderzoekt wat ’hier precies aan de hand is’. ,,We vinden dit een hele vervelende situatie en het ontbreken van verlichting heeft zeker onze aandacht”, laat een woordvoerder weten.

Deel dit op social media