Toerisme

Den Haag heeft toeristen veel te bieden, van musea en muziek tot het strand en stadsgezichten. De VVD vindt het van groot belang dat toeristen en bewoners dit gevarieerde aanbod in Den Haag kunnen blijven vinden. Toerisme gaat niet ten koste van het karakter van de stad, maar draagt er juist aan bij. De VVD zet daarbij ook extra in op toerisme uit de eigen regio en het verleiden van toeristen om in Den Haag te overnachten, zodat zij ook een volgende dag van de stad kunnen genieten.

De VVD wil daarnaast dat Den Haag blijft investeren in zijn (internationale) imago om bezoekers, congressen, evenementen en bedrijven aan te trekken. Elke euro investering levert een tienvoud aan euro’s op voor de Haagse
economie.

▶ De VVD wil dat de gemeente en The Hague & Partners nauwer gaan samenwerken. Het Centraal Evenementenbureau (CEB) en het Bureau Citybranding worden ondergebracht bij The Hague & Partners voor meer slagkracht en efficiëntie.

▶ De VVD wil met innovatieve studenten, bewoners en jonge ondernemers laten zien dat Den Haag meer is dan alleen het strand en de binnenstad.

▶ Liever zestig passagiers in een bus dan zestig auto’s op de weg: touringcars zijn klimaatvriendelijker en een schonere oplossing voor de stad. De VVD vindt dat touringcars bezoekers moeten kunnen afzetten op belangrijke plekken in de stad, zoals in de binnenstad, Scheveningen en op Kijkduin.

▶ De Ooievaarspas geeft bij allerlei activiteiten aantrekkelijke kortingen van 50% of meer. De VVD wil dat deze pas niet alleen gratis verstrekt wordt aan minima, maar ook gekocht kan worden door anderen voor een passende bijdrage, zodat we deze activiteiten in de stad aantrekkelijker maken voor de Hagenaar.

▶ De VVD wil dat de gemeente samen met het HTM, musea en andere publiekstrekkers het initiatief neemt voor een digitale ‘StorkCard’ in de vorm van een app. Deze digitale kaart kan dan bijvoorbeeld worden gebruikt in het openbaar vervoer binnen Den Haag en biedt korting op musea en andere attracties. Zo maken we het aantrekkelijk meer van de stad te zien.

▶ De VVD wil meer kindvriendelijke publiekstrekkers. Den Haag heeft een aantal grote leegstaande panden die na omvorming kunnen bijdragen aan lokaal toerisme, bijvoorbeeld kinderattracties zoals kinderspeeltuinen. Daarnaast willen we kijken of we naast Legoland ook andere publiekstrekkers aan Den Haag kunnen verbinden.

▶ Ons Koningshuis is zeer populair in binnen- en buitenland. De VVD ziet graag frequentere koninklijke exposities evenals openstelling van koninklijke paleizen.

▶ Congressen zijn een groot succes en genereren veel inkomsten voor de stad. Deze zakelijke bezoekers zijn ook de grootste afnemers van hotelkamers in Den Haag. De VVD wil investeren in het uitbreiden van het World Forum om beter te kunnen concurreren met andere steden.

▶ Evenementen dragen bij aan een positief imago van de stad en is goed voor toerisme, werkgelegenheid en ondernemers. De VVD wil samen met de evenementenbranche, grote bedrijven en sponsoren investeren in jaarrondevenementen om meer toerisme aan te trekken. The Hague Festivals keert terug als herkenbare paraplu voor de zomerfestivals met het Bevrijdingsfestival en The Hague Pride als onderdeel hiervan. De kerstmarkt op de Lange Voorhout willen we uitbreiden naar de Lange Vijverberg en het vuurwerkfestival op zee en rondom de Hofvijver moet blijven.

▶ Sommige evenementen geven meer overlast door hun aard en duur dan andere evemenenten. Van belang blijft een goede spreiding over de stad van de evenementen: op het Malieveld, in het Zuiderpark en op strand. Voor alle locaties geldt dat afspraken met de organisatoren gehandhaafd worden. Bewoners moeten ook een duidelijk loket bij de gemeente hebben waar zij terecht kunnen met hun klachten.

▶ De VVD staat achter de nieuwe regelgeving waarmee toeristische verhuur van woningen aan banden wordt gelegd. We investeren in de Haagse Pandbrigade om scherp te handhaven op illegale verhuur. Overtreders verliezen hun vergunning en kunnen rekenen op boetes.

▶ De VVD wil dat de parkeergarage bij het noordelijk havenhoofd op Scheveningen zo snel mogelijk gerealiseerd wordt.

▶ De VVD wil samen met ondernemers investeren in duurzame en betaalbare wc’s, niet alleen urinoirs, die passen bij het stadsgezicht. Huidige wc’s die al in het stadszicht passen maar gesloten zijn, gaan weer open. De VVD wil meer openbare wc’s op drukbezochte plekken zoals populaire parken, pleinen, en bij (openbare) fietsenstallingen en op wandelroutes.

▶ De stranden in Den Haag worden niet alleen in de zomer drukbezocht, ook in de winter hebben we veel bezoekers die aan watersport zoals kitesurfing doen. De VVD wil meer douches op Scheveningen en Kijkduin plaatsen.

Wij nemen actie.

Doe jij dat ook?