Handhaving op straat is een taak van de gemeenten. Maar als een boa een boete uitschrijft voor foutparkeren of huftergedrag in het verkeer, vloeien de opbrengsten in de staatskas. Lotte van Basten Batenburg vindt dat het boetegeld naar de gemeenten moet om meer en beter te kunnen handhaven op straat.
Afval en andere troep op straat of hufterig gedrag in het verkeer: niemand kijkt er meer van op. Op straat zijn de lontjes zo kort, dat mensen elkaar niet meer durven aan te spreken. Regels lijken suggesties en er wordt te weinig en te slap opgetreden tegen aso’s die regels aan hun laars lappen. Het is niet zo gek dat je van steeds meer gewone burgers hoort dat ze zich niet meer prettig voelen op straat.
Daar moeten we wat aan doen. En dat is onmogelijk zonder meer politie en meer handhavers op straat. De landelijke politiek moet zorgen voor meer politie. Maar meer handhavers, dat moeten gemeenten regelen. Daarom moet het kabinet alle opbrengsten van boa-boetes voortaan naar gemeenten laten gaan.
’Opbrengsten boa-boetes naar gemeenten’
Veel mensen weten niet dat een flink deel van de opbrengsten van boa-boetes op dit moment niet naar gemeenten gaan, maar naar het Rijk. Dit gaat om alle opbrengsten van boetes op grond van de ’Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften’, beter bekend als de Wet Mulder. Foutparkeren, verkeersregelaars negeren en andere verkeersoverlast zijn voorbeelden van deze zogenaamde Mulder-feiten.
Tot 2015 kregen gemeenten nog een vergoeding voor elke Mulder-boete die handhavers uitschreven, maar sinds die tijd verdwijnt elke cent in de staatskas. Dit terwijl gemeenten de kosten voor de inzet van handhavers, zoals de salarissen, opleiding en uitrusting, zelf betalen. En hoewel het ministerie niet wil zeggen om hoeveel het precies gaat, is wel duidelijk dat het gaat om serieus geld.
Een simpele rekensom. Er zijn in Nederland ongeveer 3900 gemeentelijke handhavers. Als zij elke werkdag van het jaar één Mulderfeit beboeten, levert dat de staatskas 50 tot 75 miljoen euro op. Als gemeenten al dat geld in het aannemen van extra handhavers mochten steken, zouden ze heel wat problemen kunnen aanpakken. In Den Haag zou het al gaan om vier miljoen euro per jaar. Dat is genoeg om nog veertig handhavers aan te nemen: twintig procent meer dan we nu hebben.
Handhavers hard nodig in gemeenten
Die handhavers zijn hard nodig. In sommige buurten smeken mensen de gemeente bijna om af en toe een handhaver langs te sturen. Om Den Haag nog een keer als voorbeeld te nemen: Moerwijk zucht onder foutparkeren, de dump van afval en overlast van rondhangende jeugd.
In Laak zie je door de troep rond afvalcontainers de containers niet meer. Het Zuiderpark is na een mooie dag een enorme bende en op Scheveningen kropen tijdens deze maand met het mooie weer helaas ook allerlei verkeersaso’s weer uit hun winterslaap. Dit soort hufterig en asociaal gedrag blijft te vaak onbestraft, omdat er te weinig handhavers zijn om deze mensen lik op stuk te geven.
Als het kabinet iets wil doen om dit echt aan te pakken, ligt een snelle eerste stap binnen handbereik. Sluit een deal met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten om de opbrengsten van Mulder-feiten voortaan naar gemeenten te laten gaan, als ze die gebruiken om extra handhavers aan te nemen.