“Zeer kwalijk dat het veiligheidsgevoel van leraren is gedaald”

, Den Haag
Haagse VVD maakt zich zorgen om lerarentekort

Uit onderzoek, dat op verzoek van het Algemeen Dagblad is uitgevoerd door DUO Onderwijsonderzoek & Advies, blijkt dat leerkrachten zich steeds onveiliger voelen op school. Zo kreeg een kleine 30 procent te maken met scholieren die in drugs handelen en komt diefstal geregeld voor. De Haagse VVD maakt zich hier ernstig zorgen om en wil van het Haagse gemeentebestuur weten wat de situatie in Den Haag is en wat de gemeente gaat doen met de uitkomsten van het onderzoek.

VVD-raadslid en woordvoerder Onderwijs Chris van der Helm: “Het is in Den Haag steeds lastiger om voldoende leerkrachten te vinden, dan kunnen we een toenemende onveiligheid op scholen missen als kiespijn. Docenten horen een veilige werkomgeving te hebben, daarom moet er actie worden ondernomen. Bijvoorbeeld door de misdragende leerlingen én hun ouders harder aan te pakken, desnoods door de gemeente.”

Uit het onderzoek blijkt verder dat drugsgebruik op scholen steeds normaler lijkt te worden. Een docent geeft aan dat ze eens in de zoveel tijd de wijk in moeten om blowende leerlingen te zoeken. Verder geeft 26% van de docenten aan dat er drugsdealers of loverboys in of rond de school rondhingen.

Van der Helm: “Rondhangende drugsdealers en loverboys ín en rond scholen, daar moeten we heel scherp op zijn. Dergelijke figuren richten grote schade aan onder jongeren en geven docenten een onveilig gevoel. We willen weten wat de situatie in Den Haag is en wat er al aan acties loopt. Als het probleem groter is geworden, moet er een steviger actieplan komen.”