VVD: geen voorrang ex-asielzoekers voor huurwoning

Het generaal pardon heeft negatieve gevolgen voor Haagse woningzoekenden. 900 ex-asielzoekers krijgen door het generaal pardon in Den Haag met voorrang een huurwoning toegewezen. De wachttijd voor een huurwoning loopt hierdoor de komende twee jaar op naar 20 maanden. Maar dit geldt niet voor 900 ex-asielzoekers.

Persbericht


Den Haag, 14 december 2007


VVD: geen voorrang ex-asielzoekers voor huurwoning


Het generaal pardon heeft negatieve gevolgen voor Haagse woningzoekenden. 900 ex-asielzoekers zullen door het generaal pardon in Den Haag met voorrang een huurwoning toegewezen krijgen. De wachttijd voor een huurwoning loopt hierdoor de komende twee jaar op naar 20 maanden. Maar dit geldt niet voor 900 ex-asielzoekers.


Haags VVD-raadslid Bart de Liefde: “Dit voorrangsbeleid betekent dat reguliere woningzoekenden de dupe zijn. Dat kan toch niet? Door het generaal pardon hebben de ex-asielzoekers de Nederlandse nationaliteit gekregen. Daar horen rechten èn plichten bij. Waarom krijgen zij een voorkeursbehandeling? Net als iedere Nederlander moeten zij wachten totdat een geschikte huurwoning beschikbaar komt.”


De Haagse VVD-gemeenteraadsfractie vindt de voorkeursbehandeling van ex-asielzoekers niet uit te leggen aan mensen die nú al meer dan anderhalf jaar op een huurwoning moeten wachten. De liberalen zullen het college en de corporaties verzoeken geen voorrangsverklaringen aan de 900 ex-asielzoekers te verstrekken.


De wachttijd voor reguliere woningzoekenden zal door de voorkeursbehandeling voor ex-asielzoekers de komende twee jaar toenemen van 18 naar 20 maanden, een stijging van 10%. Momenteel hebben de ex-asielzoekers tijdelijke huisvesting. Het niet verstrekken van voorrangsverklaringen wil niet zeggen dat deze groep op straat komt te staan.


 


Voor meer informatie:
Bart de Liefde (raadslid), tel. 070 – 353 37 26

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *