Pak de prostitutiezone in de Doubletstraat aan!

, Centrum

Het oude centrum is een prachtige wijk in het hart van het centrum van Den Haag. En zoals in elke Haagse wijk, moet je ook in deze wijk prettig kunnen wonen. En dat schort er nu aan. De leefbaarheid van het Oude Centrum staat ernstig onder druk door de Doubletstraat, één van de Haagse prostitutiestraten van Den Haag.

De VVD is niet tegen prostitutie, het is een legaal beroep. Dat neemt niet weg dat de misstanden in de prostitutie keihard moeten worden aangepakt. Maar dat gebeurt ook! Het probleem voor het Oude Centrum zit niet in de prostitutie maar in de randverschijnselen van prostitutie. Drugsoverlast, malafide straathandel, verkeersoverlast, overlastgevende klanten etc. etc..

De Haagse VVD pleit al jaren voor sluiting van de prostitutieramen aan de Doubletstraat en om de sexwerkers op een alternatieve, veilige, locatie te laten werken. Dit debat startte de VVD in 2005. We zijn verschillende vragen en initiatiefnota’s verder, maar een geschikte oplossing, waar een meerderheid van de Raad zich achter schaart, is tot op heden niet gevonden. Daar lijkt nu verandering is te komen.
Wat de Haagse VVD betreft is dit hét moment om het VVD plan uit 2012 integraal uit te voeren.Tijdens de raadsvergadering van vandaag (15 december 2016) riep VVD-raadslid Ingrid Michon via een motie de Haagse gemeenteraad op dit plan te steunen. Dat betekent dat het college actief aan de slag gaat met een alternatief voor de sexwerkers na sluiting. Zoals ook in het college-akkoord gesteld “Zodra er een concreet particulier initiatief is voor verplaatsing van de raamprostitutie, bieden we deze geen toekomst meer in de Doubletstraat en de Geleenstraat”. Recent presenteerde een private partij zich via de media.  De stichting Non Nobis wil eigenaar en beheerder worden van een prostitutiepand waar alle Haagse sekswerkers hun diensten aan kunnen bieden.  Dit plan zal zorgen voor betere werkomstandigheden van de sexwerkers. Doordat de prostitutiezone zich dan eigenlijk in 1 pand bevindt, wordt alles veel overzichtelijker en de kans op criminaliteit en drugsoverlast minder. En misschien nog belangrijker: de prostitutie en de bijbehorende overlast zullen verdwijnen uit de Doubletstraat. Dit plan sluit heel goed aan bij een voorstel dat de VVD in 2012 gepresenteerd heeft. Er is toentertijd voorgesteld om de raamprostitutie in Den Haag te verplaatsen naar een nieuwe inpandige locatie, zodat de mogelijkheden voor toezicht en hulpverlening verbeterd kunnen worden en de overlast voor de huidige omwonenden teruggedrongen kan worden.Het is nu de taak van de gemeente om dit alles in goede banen te leiden en ervoor te zorgen dat de prostitutie ook daadwerkelijk verdwijnt uit de Doubletstraat.

Naast het faciliteren van een alternatieve locatie moeten uiteraard de huidige exploitanten uit de Doubletstraat weg. De Groningse aanpak kan hiervoor soelaas bieden. De VVD Den Haag heeft het college gevraagd om  de ervaringen met het sluiten van het A kwartier in Groningen uitgebreid te onderzoeken, onder andere op juridische aspecten. Een dergelijk onderzoek is vooral nodig om te bepalen welke lessen we kunnen trekken.

De uitvoering van een dergelijk plan vergt tijd, maar in de tussentijd zitten we niet stil. Om deze reden heeft raadslid Michon een amendement ingediend dat de mogelijkheid tot een andere bestemming (functie wonen en welzijnsvoorzieningen) op de panden, naast de bestemming prostitutie, voorstelt.
Dit zou betekenen dat, wanneer een werkruimte langer dan een jaar niet voor prostitutie gebruikt wordt, het vervolgens niet meer voor prostitutie gebruikt zou mogen worden. Hiermee is het mogelijk om uitsterfbeleid vorm te geven.

Ook moet de gemeente in de huidige situatie strak blijven handhaven. Hoe ernstig ook, het Oude Centrum is en blijft een noodgebied en moet dit ook blijven, wat de VVD Den Haag betreft. Door de instandhouding van het noodgebied, hebben de burgemeester en de politie ruime bevoegdheden in het Oude Centrum om de overlast aan te pakken. En dat is nodig om ervoor te zorgen dat het Oude Centrum een wijk is en blijft waarin bewoners veilig en met trots wonen!