Inbreng Haagse VVD tijdens het raadsdebat over de steekpartij op 5 mei jl..

, Den Haag

Op 5 mei werd Den Haag opgeschrikt door een steekpartij. Bij het Johanna Westerdijkplein stak Marek F. (een statushouder uit Syrië) drie willekeurige mensen neer.

Gebeurtenissen zoals deze mogen in Den Haag nooit meer plaatsvinden en daarom moeten we er met z’n allen alles aan doen om dit in de toekomst te voorkomen. De veiligheid van de Hagenaars staat immers voorop voor de Haagse VVD.

Want hoe heeft het kunnen gebeuren dat deze man uit Syrië tot deze daad is overgegaan? Waarom werd hij ontslagen uit de GGZ-instelling en waarom werd pas na tien dagen bekend dat de politie een anonieme tip zou hebben gekregen over de plannen van Marek F.?

Ook spreekt de wethouder altijd vol lof over de Haagse aanpak voor statushouders, waarin statushouders vanaf dag 1 in beeld zouden zijn, maar hoe zit dat dan met deze man? Op welke wijze werd Malek F. gevolgd door de sociale teams?

Kortom, er zijn nog genoeg vragen en daarom wacht de Haagse VVD ook met interesse het onderzoek af. Maar het allerbelangrijkste is dat dit soort aanslagen in de toekomst niet meer plaatsvinden. Niet in Den Haag en ook niet op een andere plekken. Daarom dient de Haagse VVD, samen met o.a. Groep de Mos, het CDA en de ChristenUnie een motie in waarin gevraagd wordt om de registratie van signalen van (mogelijk) terroristische aanslagen sterk te verbeteren, evenals de crisiscommunicatie.