Haagse VVD maakt zich zorgen over terroristisch gevaar dat uitgaat van lieden die veroordeeld zijn voor poging tot uitreizen naar Syrië

VVD bevraagt Krikke over Haagse terroristen

Dagblad 070, 28 september

Raadslid Frans de Graaf van de VVD heeft burgemeester Krikke als baas van de politie gevraagd of zij over informatie beschikt van Hagenaars die veroordeeld zijn voor een poging tot uitreizen naar een strijdgebied van een terreurorganisatie. En als dat waar blijkt te zijn wil De Graaf ook het aantal weten en in welke mate zij na veroordeling in de gaten gehouden worden om te voorkomen dat zij opnieuw terroristische motieven nastreven.

Zijn vraag houdt rechtstreeks verband met de aanhouding van de zeven mannen die ervan worden verdacht dat zij vergevorderd waren in het voorbereiden van een grote terroristische aanslag in Nederland. Drie van de verdachten zijn eerder veroordeeld voor een poging tot uitreizen naar het strijdgebied waar terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) actief is. In Rotterdam heeft de VVD aan zijn burgemeester gevraagd wat de gevolgen zijn van deze aanhoudingen in relatie tot het straatbeeld en het wel of niet doorgaan van grote evenementen.

De fractieleider in Rotterdam – Vincent Karremans, geboren Hagenaar – kreeg bij zijn tempobrief aan de burgemeester steun van Leefbaar Rotterdam en het CDA. De Graaf in Den Haag is tot nu toe de enige die gevaar ruikt.